Цвијановић: Ако је СДС договорио власт, то значи да је пристао на пут у НАТО

26.07.2019 Актуелно

 

– Ово нећу рећи као предсједница Републике, али рећи ћу као потпредсједник СНСД-а – супер. Ако људи из СДА кажу да је то услов услова и да ће се само под тим условом формирати власт, дакле СДС је прихватио да је то услов услова и да на тај начин буде формирана власт. Супер. Чекамо их – истакла је Цвијановићева.

Она је упитала зашто су као услови за формирање власти на нивоу БиХ постављени МАП или усвајање годишњег националног програма, а не да се БиХ креће ка Европској унији.

Према њеним ријечима, активирање МАП-а не значи аутоматски чланство, али јесте пут до чланства у НАТО-у, који траје у зависности од спремности државе кандидата и тог војног савеза.

– Нема много заштитних механизама у том случају, а поготово када се узме у обзир оно што се дешавало у регији. Један од заштитних механизама је референдум, био је одржан, па то изигноришете и пребаците у парламент. Негдје је обећаван референдум, а није био – рекла је Цвијановићева за Дневни аваз.

Оцијенила је да питање МАП-а, као ни било које друго не би смјело бити средство којим ће било ко бити условљаван приликом формирања власти.

– Одговор зашто је то тако је код СДА. Логичније је да буде формирана власт и састављена листа питања о којима имамо и о којима немамо договор. Наравно, лакше се кретати у областима у којима постоји договор, а ове друге треба полако кроз партнерство рјешавати док не дођемо до циља – каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, потпуно непотребно је створен лош амбијент јер је прије пола године могла бити формирана власт.

– Да се то догодило не бисмо имали проблем са буџетом институција БиХ, ратификовали бисмо споразуме и кренули у разне пројекте. Посљедице намјерног избјегавања да буде формирана власт су и нефункционисање парламента и недостатак комуникације са ентитетима. Добра адреса да то објасне су људи из СДА – нагласила је Цвијановићева.

Архива