Цвијановић: Са Србијом лакше комуницирати него са нивоом БиХ

26.07.2019 Актуелно

Она је као примјер навела да је све што је договорено о пројектима у Републици Српском са предсједником Србије Александром Вучићем реализовано у кратком року.

– Сада се свугдје у Републици Српској реализују сви пројекти за које је Србија дала паре – рекла је Цвијановићева на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић .

Подсјетила да је, на основу захтјева људи из Подриња, који су рекли да треба изградити мост Братунац-Љубовија, Србија одмах направила мост, а да је исти случај и са данас договореним споразумом о помоћи у дигитализацији.

– Све што овдје договарам и с ким год договорим, а наравно да су ту најистакнутији предсједник и премијерка, ми све реализујемо, док у БиХ ја ни са ким не могу ништа да договорим, а не могу онда зато ништа ни да реализујем – рекла је Цвијановићева.

Навела је да је такав случај и противљење Сарајева према гасоводу „Турски ток“, које представља као проблем само пројекте који требају Републици Српској.

– Било би логично да тамо имам више комуникације, трудила сам се да ту комуникацију остварим као предсједник Владе, чак и носила неке активности да би та комуникација успјела са нивоом БиХ, али не можете сами да радите ако немате с друге стране партнера – рекла је Цвијановићева.

Говорећи о изговорима Сарајева у вези са тиме зашто одгађају изградњу граничног прелаза између Братунца и Љубовије, Цвијановићева је истакла да је то неозбиљно.

– Не можете реализовати добре ствари ако сарађујете или покушавате сарађивати са неозбиљним људима – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да јој је у Србији, како је оцијенила, све озбиљно, и да никада још није доживјела да се не деси оно што је договорено.

„За сваку другу нашу комуникацију ако некоме смета за то постоји правно упориште, формализовано кроз Споразум о специјалним паралелним везама, који је врло формално наслоњен и проистекао из Дејтонског споразума“, рекла је Цвијановићева.

Она је захвалила за све практичне кораке и подршку Србије и поручила да би вољела да је Српска моћнија па да може да помогне Србији.

– Цијенимо зато што је Србија нама пружила руку и зато што знају да нема кретања напријед ни у регији ако једни другима не помажемо – закључила је Цвијановићева.

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да су односи Србије са Републиком Српском природни и логични и нису ни против кога, као и да су одлични односи и са нивоом БиХ.

– Са нивоом БиХ такође имамо контакте кад год је то потребно, кад год нас они контактирају за било какву подршку или разговоре или дискусије о свим темама које су на столу, тако да имамо стварно доста добре, одличне односе и са нивоом БиХ – рекла је Брнабићева.

Она је навела да то што Савјет министара није формиран након избора представља сметњу и проблем не само за Србију него и за све друге који желе да разговарају са званичницима у БиХ, јер „нема легитимних представника, након што су људи гласали већ имате оне који су у техничком мандату“, али да то не би требало покушавати да се „мистификује“.

Архива