Цвијановић: Сарајево намјерно МАП учинило суштинским питањем да створи блокаду

26.07.2019 Актуелно

Цвијановићева је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Аном Брнабић поновила да, ако је тачно да је дио опозиције /у Републици Српској/ формирао нову већину на нивоу БиХ, то значи да су за то морали пристати на услов СДА активацију МАП-а.

Наводећи да је спремна на то и да их чека, Цвијановићева је истакла да озбиљан политичар и озбиљна институција увијек имају неки план и реакцију на било какву акцију.

Она је навела да је то рекла због непотребних блокада свих протеклих мјесеци, кад је ријеч о формирању новог Савјета министара, које долазе из политичког Сарајева, превасходно од СДА.

Цвијановићева је истакла да је Народна скупштина Републике Српске дала свој јасан став резолуцијом о војној неутралности, која се односи и на све потенцијалне аранжмане у оквиру војних савеза, те да то сада представља опредјељење.

– Ово је непотребно мрцварење које гледамо у БиХ и тоталне су бесмислице да се формирање власти условљава било којим питањем или стварима, при чему је апсолутно могуће да се та власт изведе у сложеној држави каква је БиХ у којој имате јасно дефинисане побједнике у сва три конститутивна народа и уз јасну политичку математику можете да дођете до формирања власти – рекла је Цвијановићева.

Она је указала да, „као резултат играња игара, причања прича о НАТО-у и условљавања“, постоји ситуација у којој БиХ, која никада није имала вишак кредибилитета или довољно способности, сада додатно губи кредибилитет.

Према њеним ријечима, сада постоји измрцварена структура у условима када након избора намјерно није спроведена изборна воља грађана зато што је Сарајево одлучило да то условљава на неки начин.

– Па пошто су они то условили кретањем ка НАТО-у, ја бих могла да кажем да ћемо ми онда да условимо кретањем ка ЕУ. Они су блокирали кретање ка ЕУ јер је један од услова био да се формира власт након избора, преузму одређене обавезе, да би се добило колико-толико позитивно мишљење да би било бар неке наде да ће се добити статус кандидата, што мислим да је реално још даље него у претходном периоду – рекла је Цвијановићева.

Она каже да не мисли да је то суштинско питање, али да су у Сарајеву причу о активацији МАП-а учинили суштинским питањем јер су знали да постоји резолуција Народне скупштине и намјерно су бирали питање које им даје комодитет да што дуже одгађају формирање власти.

– Да кажу: Ево, имате један крупан разлог – Скупштина је рекла једно, ми тражимо друго, па хајте, одлучите се између Скупштине и онога што је потребно да спроведете изборну вољу грађана`. Мислим да је све то беспотребно. То ће се све као бумеранг вратити БиХ – рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да интереси Републике Српске, за које је она плаћена да их брани, нису да функционише у таквом окружењу, нити да трпи штету која се намјерно прави.

– Интерес Републике Српске јесте да кад радите неки важан пројекат, а треба да ратификујете споразум на нивоу БиХ, онда то људи треба да ураде експресно. Интерес Републике Српске је да нико не чека у Српској, ниједна институција, 15 година или 15 мјесеци да добије сагласност за коју треба 15 минута – рекла је Цвијановићева.

Архива