БиХ вегетира, због неформирања власти заустављен живот ентитета

08.07.2019 Актуелно

Сада на сцени имамо неку врсту глуматања, немамо власт на нивоу БиХ која треба да ради у интересу грађана, ентитета и кантона у ФБиХ. Ти, који су у техничком мандату не раде ништа да поправе имиџ БиХ, да дају неку ноту кредибилитета пословима којима се баве. Ово је сада чисто вегетирање. Стављају се у парализу неки пројекти који су важни за живот грађана – истакла је Цвијановићев.

Констатујући да се не може вјечно трпјети такво стање, предсједник Српске рекла је за сарајевски портал Вијести да озбиљне политичке партије и институције увијек размишљају како могу да доскоче одређеној ситуацији и како да то ријеше, а то је веома једноставно јер у БиХ постоје изборни побједници који треба да чине власт и да је формирају без икаквих условљавања.

На тврдњу новинара да је Цвијановићева најавила да уколико власт не буде формирана до нове године да ће Република Српска имати неку врсту одговора, предсједник Српске је одговорила да она није рекла до нове године и да она не поставља рокове иако неки рок мора да постоји.

– Мене су новинари питали шта ако власт на нивоу БиХ не буде формирана до краја године и одговорила сам да наша реакција мора да буде сразмјерна акцији која буквално значи заустављање живота. Суштина је да имамо толико непотребних застоја у држави која ионако иде преспоро, која нема довољно енергије, унутрашњег повјерења, кохезије и ви још онда идете за додатним отежавањем различитим условљавањима и причом како не можете формирати Савјет министара ако се не пошаље годишњи национални програм. Да није та тема у питању, онда би било нешто друго, што је неозбиљно и додатно исцрпљује БиХ – нагласила је предсједница Српске.

Она је додала да то исцрпљивање БиХ долази управо од оних који највише заговарају БиХ и који воле да понављају да је БиХ њихова држава, а та БиХ је већ довољно измучена земља од рата па наовамо тим политичким игранкама.

На питање да ли је могуће пронаћи формулу да изборни побједници у БиХ формирају власт, Цвијановићева је рекла да се представници Републике Српске, изборни побједници, чији је дио СНСД, прво руководе принципом да је сасвим логично и нормално да се при формирању власти проведе изборна воља грађана, јер зашто се онда малтретирају грађани и излазе на изборе, зашто се троши толики новац за провођење избора ако изборни побједници неће бити дио власти.

– То је принцип број један. Други принцип је да у БиХ не можете да баратате чисто политичком математиком каква постоји у неким другим друштвима управо због коегзистенције три етничке групе и осталих. Сасвим је логично да они који су побиједили буду ти који ће формирати власт и да представљају народ који их је изабрао – навела је Цвијановићева.

 

Трећи принцип, каже она, који је утемељен на искуству из претходног четворогодишњег периода, односи се на једнообразну власт на различитим нивоима.

– Врло добро знамо како нам је било у претходном периоду кад немате спону, односно једнообразну власт на различитим нивоима, јер је веома тешко функционисати ако нема сарадње, разумијевања, повјерења и заједничког рада на одређеним пословима. Не можете ви све да радите тако што ћете стварима приступити на технички начин. Имате крупна питања попут европског пута. Колико год то неко називао техничким процесом, он то није, јер је ту море политичких одлука које треба да служе као погонско гориво за неке техничке радње које ће неко извршавати – појаснила је Цвијановићева.

Из свега тога је јасно, додала је она, да они који су побиједили треба да формирају власт и да сносе одговорност, посебно зато што је тешко да функционишете у условима где је једна гарнитура на једном нивоу а друга на другом.

– Тада се неке ствари, које су редовне активности претварају у политичка попришта и губите вријеме и енергију да бисте одрадили нешто што је сасвим нормално да се уради. Када формирате власт онда се договарате са својим партнерима шта ће бити на агенди, чиме ће се бавити одређена институција у наредном периоду, договарате са…Али очигледно да политичко Сарајево није за то, иако смо ми били спремни одмах након избора – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да политичко Сарајево поставља разне услове само да би се могло наћи објашњење за одуговлачење са формирањем Савјета министара, иако сви знају да је Народна скупштина Републике Српске донијела Резолуцију о неутралности и она се не односи само на НАТО, него на било који други евентуални војни савез.

– Значи, ви знате да постоји став институције Републике Српске која директно представља грађане преко људи који су тамо директно изабрани и не можете то да игноришете, јер држава овдје није ни од кога старија. Она је направљена на начин да је Република Српска унијела себе и свој суверенитет, који је функционално имала у том периоду, у нешто што је данас БиХ. Зато отворено постављам питање да ли ви онда, ни под разно, не третирате грађане Републике Српске који су преко својих представника ушли у институције Републике Српске и институције на нивоу БиХ? То је вама значи ирелевантно – рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да у БиХ тренутно влада мртвило, ништа се не дешава, нема никаквих разговора, осим штете која је евидентна, јер су заустављени сви пројекти.

– Одговорно тврдим да ће се ово стање и ова блокада, односно криза која је вјештачки наметнута, вратити БиХ више него ентитетима. За формирање власти нема никакве комбинаторике, имате јасну стабилну већину и све претпоставке су ту за некога ко хоће да формира власт – рекла је предсједница Српске.

Она сматра да су многи потцијенили СНСД мислећи да им је веома стало да уђу у власт на нивоу БиХ, па сада постављају услове за које мисле да ће СНСД да прихвати по сваку цијену.

– СНСД је свјестан тих манипулативних принципа и преварантских наступа посебно након искуства који смо имали прије четири године када је БиХ све вријеме била у неком застоју иако су причали да се као негдје крећемо. Ми смо и даље тамо гдје јесмо, ништа се није помакло с мјеста. Због тих манипулација и преварантских наступа нама у СНСД-у је било јако важно да имамо контролу у Дому народа и да не дозволимо да о свему одлучују само неки људи који су представници у Сарајеву а да не одлучују институције Републике Српске – појаснила је Цвијановићева, која је потпредсједница СНСД-а.

На питање када би БиХ могла да добије кандидатски статус, Цвијановићева је рекла да би на прву рекла да нема никакве шансе с обзиром на ситуацију у ЕУ и на дефиците које БиХ има, али политички прагматизам јој, како каже, налаже да размишљам на начин да ЕУ није институционално још спремна да размишља о проширењу.

– Постоје три, четири државе чланице које су априори против будућег проширења док се не ријеше односи у ЕУ. То може да траје 10 година. Не вјерујем да ће се то брзо ријешити с обзиром да нас нико не чека испружених руку. Они кажу да постоји европска перспектива, али то је једна лабава конструкција која се за БиХ и земље Балкана помиње још од 2003. а данас је 2019. година – рекла је Цвијановићева.

Свакако да и БиХ, каже она, има много тога још да уради и из тог разлога треба што прије формирати власт како би почели са радом.

– С тога и мислим да треба што прије да почнемо да радимо, да будемо у процесу, да се крећемо, ионако не можемо ништа изгубити, а можемо само добити, јер би били друштво које је усвојило неке стандарде на којим је деценијама успјешно функционисао европски систем – нагласила је Цвијановићева.

Архива