Вишковић: МУП Српске може да исконтролише ситуацију

22.06.2019 Актуелно

– Овим питањем треба да се баве надлежне институције на ниову БиХ, прије свега Савјет министара и Министарство безбједности, али они то не чине – рекао је Вишковић за Еуроблиц.

Он је напоменуо да је мигрантска криза и један од разлога за формирање резервног састава полиције Републике Српске, те да не разумије реакцију коју је изазвала најава о томе.

– Ми немамо ништа против тога да се и у Федерацији направи исто. Они имају дупло више редовних припадника полиције, што значи да ће имати више од 2.000 припадника резервног састава. Када бисмо ми из Српске гледали на то на начин како то гледају политичари из ФБиХ, онда бисмо ми имали више разлога да се забринемо – нагласио је Вишковић.

Вишковић је објаснио да су се за формирање резервног састава полиције водили и економском страном, те навео примјер како би Српску дебело коштало то да се Гранична полиција БиХ ојача са 1.000 нових припадника, са чим се не слаже.

– Припаднике резервног састава полиције плаћамо само онда када се ангажују… С друге стране, службенике које би примили у Граничну полицију БиХ морали би плаћати свих 12 мјесеци са свим бенефитима, од топлог оброка, одвојеног живота, дупло већих плата и сличн. Нисмо за то – објаснио је премијер Српске.

Он је навео да су елементарне непогоде други разлог за формирање резервног састава полиције да би се у таквим ситуацијама имали одређен број људи које би могли брзо ангажовати.

Архива