Са Гаспромом договорена гасификација Српске. Додик: Ово је један од најважнијих састанака

08.06.2019 Актуелно

 

То је и најважнији резултат вишедневне посјете Санкт Петербургу и Економском форуму, поручили су Цвијановићева и Додик. Тиме је и завршена њихова посјета Русији. На састанку је наглашено да би реализација гасификације Републике Српске требало да почне ове јесени.

Додик је за РТРС рекао да је ово био један од најважнијих састанака о оквиру посјете Санкт Петербургу.

– Циљ је да обезбиједимо сагласност Гаспрома на највишем нивоу за подршку гасификацији Републике Српске и рјешавању и стварању бољих потенцијала за снабдијевање БиХ гасом – истакао је он.
Додик је напоменуо да је и раније разговарано на тему Јужног тока.

– Имали смо одређен ниво договора који је подразумијевао израду читавог идејног пројекта, дакле снимљена је потреба Републике Српске и то је све заустављено оног тренутка стала прича о Јужном току. И то се сада рехабилитује – поручио је Додик.

– Ми смо на истој траси. Она подразумијева гасовод, примарни који би ишао од Бијељине, односно од улаза преко Дрине, па до Бањалуке и Приједора и имао прилику да у некој перспективи изађе према Хрватској или Федерацију БиХ – рекао је Додик. – Гасовод који би се градио био би финансиран од стране Гаспрома уз наше учешће онолико колико ми можемо. Дакле, било би обезбијеђено финасирађе негдје око 300 милиона евра – појаснио је.

Додика и Цвијановићеву у сједишту руске компаније у Санкт Петербургу примио предсједник УО Гаспрома Алексеј Милер.

Овај пројекат би био реализован одвајањем крака руског гасовода Турски ток за Републику Српску.

Додик је раније најавио да ће са представницима Гаспрома, осим о одвајању крака за Републику Српску да би довели гас у Бањалуку из економских и еколошких интереса, разговарати и изградњи гасне термоелектране.

Архива