Додик: Библиотека у Минску величанствено здање националне баштине

21.06.2019 Актуелно

– Импресиониран сам Бјелорусијом и Минском, а ваша Национлана библиотека је велики храм писане ријече и културе. Ово импозантно издање, као и десет милиона докумената похрањених овдје говоре о значају овог културног здања за бјелоруске и словенске народе – написао је Додик у књизи високих званичника.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ поручио је да народ који има оваква културна здања има и своју будућност.

Додик је данас посјетио и фабрику „МАЗ“ у Минску, а у вечерењим часовима Додик, заједно са свим гостима, састаће се поново са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, након чега ће присуствовати свечаном отварању Европских спортских игара.

Подјећамо, Додик, који борави у тродневној посјети Бјелорусији, посјетио је данас Националну библиотеку у Минску, која је по броју књига једна од највећих у Европи, и разговарао са руководством ове културне институције.

Том приликом Додик је Националној библиотеци у Минску поклонио књигу „Српска, земља импресија“.

Национална библиотека Белорусије основана је 15. септембра 1922. године. У њој се налази највећа збирка бјелоруских штампаних материјала и то је трећа библиотека на свијету по збирци књига на руском језику.

Бјелоруска Национална библиотека је главни информациони и културни центар земље. Садржи збирку више од девет милиона примјерака различитих медија. Генерисана је збирка библиографских, графичких, текстуалних, звучних и језичних база података, а у њу је укључено више од два милиона снимљених записа.

Осим што је функционална, Национална библиотека је и атракција града Минска.
Смјештена је у згради модерне архитектуре која је висока 72 метра и има 22 спрата. На врху зграде је опсерваторија из које се може посматрати цијели Минск.

Зграда се налази у парку на обали ријеке. Простор испред библиотеке користи се за многе јавне концерте и изложбе. С обзиром на то да је покривена стакленим панелима током дана свијетли као дијамант, а посебно занимљиво изгледа ноћу, када је најпрепознатљивије здање у граду.

Архива