Додик: У Санкт Петербургу са политичким врхом Русије и важним привредницима

03.06.2019 Актуелно

Додик би требало да се на Форуму, који се одржава од 6. до 8. јуна, састане и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

– Већ традиционално посљедњих десетак година учествујем на Форуму, што је прилика да се сретнем са представницима компанија из Русије и региона, упознам се с новим трендовима и чујем нова виђења глобалне економије од најрелевантнијих људи који воде најважније економије свијета. Биће то прилика и да се сретнем са људима из политичког врха Руске Федерације – каже Додик.

Он истиче као посебно важан договор о састанку с генералним директором Гаспрома, имајући у виду да је веома актуелно питање гасификације, која је у Србији већ́ значајно одмакла, као и чињеницу да је раније разматрана могућност да се изгради гасовод преко Србије, Бијељине и до Бањалуке.

– Имали смо неке иницијалне разговоре са Гаспромом. Драго ми је што смо успјели да договоримо састанке на највишем врху са Гаспромом, с генералним директором Алексејом Милером и његовим сарадницима како бисмо размотрили све могуће опције у овим новим околностима. Вјерујем да ћемо успјети да се договоримо о томе – каже Додик.

Он подсјећа да је Гаспрому раније понуђено да буде власник 60 одсто тог гасовода, а да Република Српска учествује са 40 одсто.

– Видјећемо да ли постоји могућност да одржимо раније елементе договора – додаје Додик.

Предвиђено је и, како каже, да се састане са представницима компаније Зарубежњеф и још неких руских компанија и банака.

Додик, такође, указује на то да је, поред економске, за Републику Српску важна политичка подршка Русије.

– Русија је несумњиво наш велики пријатељ, и веома смо захвални њој и њеном председнику на разумијевању које показује за Републику Српску, схватајући да је потребно да се успостави равнотежа у БиХ на бази Дејтонског споразума. Русија никада није одустала од тог изворног принципа, сматрајући да све што се мијења треба да буде договор народа, а не насиље међународне заједнице и тиме показала коректност и најобјективнији приступ – истиче предсједавајући Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, таквим односом афирмишу се вриједности садржане у Дејтонском споразуму.

– Познато је да се Русија залаже за поштовање међународног права и зато је рефлексија и овдје сасвим логична, мада неки ту извлаче нешто сасвим друго: Бошњаци и западни дио међународне заједнице сматрају да је то нека навијачка позиција. Не, то је позиција уравнотеженог односа према ономе што јесте договор у БиХ и поштовање тог договора. Други нису спремни да то чине, и зато Русија с наше стране има велику захвалност за објективни приступ – закључује Додик у изјави за Спутњик.

 

Архива