Додик у Мађарској: Српска одбила да прави миграционе центре на својој територији

17.06.2019 Актуелно

 

На састанку, Додик је упознао Србе у Мађарској и са политичком ситуацијом у Републици Српској и БиХ.

Такође, Додик је са Србима разговарао о могућности отварања представништва Републике Српске у Мађарској.

– Српска има стабилну власт, за разлику од остатка БиХ – истакао је Додик.

Додик је истака да Српска има добре односе са Русијом.

– Русија је спријечила доношење резолуције о наводном геноциду у Сребреници у Савјету безбједности. Руси увијек помогну у СБ УН, јер високи предравник увијек у свом извјештају као кривце означи Републику Српску и Милорада Додика. Русија је члан ПИК-а, тијела које окупља амбасадоре који су се наметнули као мјесто одлука, иако нису у Дејтонском споразуму – појаснио је он.

Истакао је да НАТО бомбардовање Српске и Србије оставило посљедице, те додао да је дошло до повећања броја малигних болести и код дјеце.

– У Бањалуци смо направили родитељску кућу за боравак дјеце и родитеља који долазе на лијечење. Седамнаест НАТО официра умрло од је посљедица такође. Не говоримо да треба стварати непријатељство, али не можете очекивати да ја и људи прихватимо НАТО – поручио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ изјавио је да Република Српска једина која може да функционише у БиХ и да самоодржива.

Навео је да су донације у првих седам до осам година након рата ишле само у ФБиХ.

– Није било финансијске помоћи за Републику Српску – додао је он.

Додик је позвао представнике Самоуправе Срба у Мађарској, угледне бизнисмене, привреднике, културне раднике, новинаре да посјете Бањалуку, наводећи да тада могу креирати план како да се заједничо раде

Архива