Додик са епископом Лукијаном – CПЦ најважнији дио идентитета Срба

17.06.2019 Вијести

 

Састанак је одржан у Владичанском двору у Сент Андреји.

Додик је рекао да је веома важно да се сачува Српска православна црква јер је она најважнији дио српског идентитета.

– Црква је кроз историју, у различитим околностима, успјела да очува и окупи српски народ и зато данас имамо Србију, Републику Српску, наше јаке српске заједнице широм свијета. Српски народ је народ мира као што је то увијек показивао. Вјерујем да је вријеме турбуленција прошло и да је ово вријеме мира, стабилности и афирмације нашег идентитета – истакао је Додик.

Он је нагласио да је срећан што је у посјети СПЦ у Мађарској и што види задовољну српску заједницу.

– Захвалан сам Мађарској што је регулисала права српске националне мањине и она је примјер како то питање може да се ријеши на обострано задовољство – истакао је Додик.

Епископ Лукијан је изразио задовољство посјетом предсједавајућег Предсједништва БиХ.

– Велика ми је част и задовољство да Вас примим овдје у сједишту Будимске епархије јер Ви долазите из наше матице – Републике Српске – истакао је он и додао да је српска заједница задовољна животом у Мађарској, те да без мађарске државе не би могли ништа постићи.

– Ово је држава традиције и културе и ми, Срби православци се добро осјећамо овдје заједно са Мађарима – истакао је владика Лукијан.

Након сусрета са епископом Лукијаном, Додик је обишао Српску православну цркву у Сент Андреји и Српски музеј Будимске епархије.
Епископ Лукијан истакао је да су Срби који су дошли у Сент Андреју кроз невоље кроз које су пролазили само још вишпе ојачали.
Епископ је уручио медаљу српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ.

Додик је присуствовао литургији у Српској цркви у Будимпешти и састао се са представницима Срба у Мађарској.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сутра ће се састати са премијером и предсједником Мађарске Викторим Орбаном и Јаношем Адером.

Додик је за РТРС рекао да ће на састанку са Орбаном фокус бити на развоју билатералних односа и да је циљ Републике Српске привлачење што већег броја инвеститора из Мађарске.

Архива