Додик – Орбан: Српска ужива велико поштовање у Мађарској

18.06.2019 Актуелно

Орбан је рекао да је на састанку разговарано о важним питањима.

– Разговарали смо о ситуацији у БиХ и односима са Мађарском. Мађарска ће подржати БиХ да се одржи јединство земље, те њено настојање за улазак у ЕУ – рекао је Орбан.

Истакао је да је друго важно питање интезивирање односа Мађарске са Бањалуком, односно Републиком Српском.

– Наши односи су добри. Српска има велико поштовање у Мађарској. Ипак, односе треба интезивирати, јер простора за дјеловање има – рекао је Орбан.

Орбан је нагласио да је сарадња Мађарске и БиХ добра, те додао да ипак није онаква какву би хтјели.

– Постоје широке могућности за сарадњу Мађарске и Републике Српске, а пријатељство ствара добре предиспозиције за ту сарадњу – закључио је Орбан.

Он је захвалио Додику што је његовом посјетом Мађарској отворено ново поглавље у односима двије земље.

– Посјета Додика симболизује добре односе Мађара и Срба који су значајна мањина у нашој земљи – истакао је Орбан.

Додик је истакао да су Срби у Мађарској задовољни.

– Сарадњом Мађарске и Бањалуке могу се остварити бољи односи. Драго ми је да смо наишли на разумијевање како би могли размијенити идеје о привредној сарадњи – рекао је Додик.

Додик је упознао Орбана са стањем у БиХ истакавши да након октобарских избора у БиХ још није формирана власт, за разлику од Републике Српске која је своју власт формирала мјесец дана након избора.

Додик је истакао да је Мађарска спона између НАТО-а и БиХ и да је због тога веома важно да се разумију у вези са тим питањем.

Он је додао да се током тродневне посјете Мађарској састао и са представницима српске заједнице који су му пренијели задовољство да су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније.

Архива