Додик: Разговор са Гаспромом о краку гасовода ка Српској

04.06.2019 Актуелно

– Састаћу се са људима из Гаспрома и са њима разговарати о одвајању крака за Републику Српску да би довели гас у Бањалуку из економских и еколошких интереса, као и изградњи гасне термоелектране – истакао је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он је навео да ће се састати и са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим, као и са градоначелником Санкт Петербурга.

– На позив предсједника Руске Федерације Владимира Путина, учествоваћу на Економском форуму у Санкт Петербургу којем ће присуствовати и предсједник Кине Си Ђинпинг, као и још неки лидери земаља БРИКС-а и разговараћу са некима од њих – рекао је Додик за АТВ.

Говорећи о истеку његовог првог мандата на позицији предсједавајућег Предсједништв БиХ, Додик је навео да су ријешена питања у односима са Турском и договорени важни пројекти.

– Утврђена је траса ауто-пута Београд-Сарајево. Турска ће то подржати, исто као што ради и у Србији. Све је договорено у вези са ауто-путем и за два мјесеца требало би да ријешимо имовинске односе и кренемо са градњом. И Србија жели да помогне у финансирању дионице од моста на ријеци Сави до Бијељине, што нам све олакшава. Ситуација је обећавајућа, а /Реџеп Тајип/ Ердоган ће, након избора у Истанбулу, доћи овдје како би био пложен камен темељац за изградњу моста – рекао је Додик.

Он је најавио и посјету Мађарској у другој половини јуна гдје ће разговарати о могућности да у Српској буде отворено неколико производних предузећа.

– Као члан Предсједништва допринио сам томе да дође до већег разумијевања са Европском комисијом на путу ка чланству БиХ у Европској унији, иако нисмо урадили оно што је ЕУ тражила од нас, нисмо формирали власт, ријешили проблем роминга и сертификације универзитета – каже Додик.

Он је додао да због неформирања власти није могао покренути нека важна питања, али је урађено више него је урадило претходно Предсједиштво БиХ у првих осам мјесеци мандата.

Говорећи о великим пројектима и стратешким правцима дјеловања власти у Српској, Додик је истакао да Влада наставља са политиком изградње нових објеката, прије свега болнице у Добоју, а ускоро би требало да буде расписан и тендер за изградњу болнице у Зворнику, чиме би били завршени нови болнички капацитети.

Према његовим ријечима, ове године биће започета и изградња онколошког института, који Српска до сада није имала, а показала се потреба за његовим постојањем.

– Ради се о улагањима десетина милиона КМ. До јесени ће бити завршена и кардиохирургија у Бањалуци, за коју је већ набављена најбоља опрема. У овој години започећемо активности на успостављању института за трансплантацију органа. Остају још санација Клинике за гинекологију, интерног одјељења, те изградња објеката Средње медицинске школе и Медицинског факултета на локацији Универзитетског клиничког центра у Бањалуци – навео је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, Влада се бави пронаталитетном политиком и само у овој години издвојиће у ту сврху 98 милиона КМ по различитим основама – за субвенције каматне стопе за младе и младе брачне парове, бесплатне уџбенике за основце, накнаде за треће и четврто дијете, припрему дјеце пред полазак у школу, превоз ученика, обезбјеђивање асистената за ученике са сметњама у развоју, смјештај и исхрану ученика и студената све до фонда за лијечење дјеце у иностранству.

– У овој години је за вантјелесну оплодњу издвојено 2,5 милиона КМ, за опрему за новорођенчад 2,6 милиона КМ, а за матерински додатак Српска издваја 30,8 милиона КМ годишње. За дјечији додатак Влада издваја годишње 20 милона КМ – напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да Влада, да би растеретила привреду, рефундира накнаде за плате за породиљско одсуство у износу од 39 милиона КМ, као и накнаде за незапослене породиље.

– Сада размишљамо како заинтересовати људе да остану у Српској. Ради се на стратегији и траже се средства да би се стимулисали први послови младих. Планирамо да у свим већим градовима Српске направимо ИТ центре који ће дати могућност онима који имају способности, али немају новца да за прве двије или три године добију бесплатно на кориштење пословни простор да могу формирати свој бизнис – додао је Додик.

Он је најавио да ће Влада за петнаестак дана представити концепт изградње система бањских центара у Републици Српској, јер за те комплексе постоји значајно интересовање са становишта лијечења и туризма.

– У први мах издвојићемо више од 60 милиона КМ да би биле унапријеђене услуге у бањама Мљечаница, Дворови и Вилина влас – додао је Додик.

Архива