Додик: Историјске чињенице говоре о српском страдању

30.06.2019 Актуелно

Додик је у обраћању на Мраковици, гдје је данас обиљежено 77 година од Битке на Козари, рекао да је и он дијете Козаре, васпитан на ономе шта она јесте и шта је дала.

Он је подсјетио да је српски народ страдао у ратовима у прошлом вијеку и да је НДХ покушала да уништи Србе, те напоменуо да је у усташким логорима убијен огроман број српске дјеце.

– Страдалништво је дио мог одрастања, јер су и моји преци страдали у Јасеновцу – рекао је Додик и додао да је поносан на Србе који су успјели да се изборе за слободу.

Он је напоменуо да је обавеза власти Српске и Србије да се на овакав начин обиљежавају дани сјећања на српска страдања, те истакао да тога не би било да није Републике Српске.

Он је напоменуо да су Срби увијек бранили себе, да никога нису прогонили, те да су усташе у Јасеновцу хтјеле да затру српски народ на овим просторима, али да у томе нису успјели.

Додик је указао да су Срби у бившој Југославији били сатанизовани.

– Народ Козаре је био запостављен у Титовом режиму, урадићемо овдје да Бањалука и Приједор буду повезани ауто-путем – рекао је Додик и најавио даља повезивања путном инфраструктуром јер то, како је истакао, овај народ заслужује.

Он је подсјетио и на изјаву високог представника Валентина Инцка да је Српска већа од Израела и да може да прими мигранте, те истакао да су Инцкови преци криви што је Срба мало, јер су их у два наврата побили, а сада прича како треба да Српска прихвати неке друге.

– Нисмо ми отишли у Аустрију и Њемачку да нас побију, они су дошли овдје – рекао је Додик и поновио да Република Српска неће примити мигранте на шта је добио подршку окупљеног народа.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да је Козара најбољи примјер како може да се побиједи смрти.
Цвијановићева је указала на опредијељеност да се гради Република Српска, те подсјетила како је било много грешака у прошлости, те да сматра да је обавеза их исправљати.

– Увијек сам вјеровала у Републику Српску. Република Српска је једина гаранција наше будућности. Зато и јесте обавеза да је радимо, градимо и развијамо – истакла је Цвијановићева.

Архива