Цвијановић: Српска стабилна и функционална, на нивоу БиХ мртвило

06.06.2019 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да је у Српској након избора показана способност, капацитет и воља за формирање власти, те конституисана нова Влада, која је без дана паузе наставила да функционише преузимањем дужности од претходног сазива.

Она је истакла да је потенцијал ове Владе комбинација искуства и зрелости са ентузијазмом и енергијом млађих људи, којих је много у новом сазиву.

– Остављено јој је добро насљеђе, а и они су наставили са добрим радом. У претходном периоду смо направили добру основу, повећавали плате и пензије, доносили законска рјешења која су раније била незамислива. Актуелна Влада је направила договор са пензионерима да се иде са додатним повећањем пензија, а направили су аранжмане и са осталим друштвеним групацијама и нико није остављен по страни. Има добар однос са пословном заједницом и солидну комуникацију са синдикатом – рекла је Цвијановићева за Телевизију К3.

Она је нагласила да се не може ни претпоставити када ће власт бити формирана на нивоу БиХ јер не постоји конкретан проблем који је до тога довео.

– То не можемо објаснити ни на један други начин него да је ријеч о политичкој игри, мрцварењу и уцјењивању. У оваквим стварима не можете имати никакву предвидивост и сматрам да смо сви постали заробљеници политике из политичког Сарајева – навела је Цвијановићева.

Она је напоменула да то показује и узурпаторски приступ, односно намјера да буде узурпирано вријеме и мандат неког ко је добио подршку грађана на изборима.

– И институције ЕУ су врло јасно рекле да је нужно спровести изборни резултат и формирати власт да би БиХ добила кредибилитет, јер европски пут подразумијева активизам свих нивоа власти – истакла је Цвијановићева.

Коментаришући инсистирање политичког Сарајева на чланству у НАТО-у, Цвијановићева је рекла да је то непотребно наметнуто као тема, да би се имало оправдање зашто није формирана власт.

– Овде је логика сљедећа – имате јасне побједнике међу партијама у сва три народа, можете испоштовати све што је предвиђено, онда формирате власт и бавите се темама које су у надлежности Савјета министара и показујете активан однос према ЕУ – нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је ово изборна година у ЕУ када ће бити формиране европске институције и оцијенила да то треба искористити.

– Они хоће резултат и ми хоћемо резултат. То је политички прагматизам. Али сада у БиХ на дневном реду није ништа, осим празне приче да треба да прихватимо нешто да би формирали Савјет министара. То је уцјена – рекла је Цвијановићева.

 

Архива