Цвијановић: „Мапом пута“ до чвршће сарадње са Санкт Петербургом

06.06.2019 Актуелно

 

Предсједница Српске, Жељка Цвијановић, нарочито је истакла могућност будуће сарадње у образовању али и у области медицине, што значи да би у наредном периоду требало да буде побољшано стручно усавршавање у Русији, и то из различитих медицинских грана.
 
Мапа сарадње Републике Српске и Санкт Петербурга, коју су потписали предсједница Српске, Жељка Цвијановић и губернатор Александар Беглов, предвиђа реализацију бројних пројеката у наредне три године и то из области медицине, туризма, привреде, пољопривреде, културе и образовања.
 
Мапом су предвиђени рокови за сваки пројекат, чиме је сарадња, каже предсједница Српске, много конкретнија него до сада.
 
– Задовољна сам чињеницом да ћемо развијати сарадњу на економском плану и појачати наше трговинске односе. То ће много значити за малу економију Републике Српске с обзиром да ћемо имати системски приступ тржишту цијеле Русије, а посебно Санкт Петербурга – нагласила је Цвијановићева.
 
Истакла је да је задовољна чињеницом што ће Српска учествовати у заједничким пројектима, који подразумијевају и обуку кадра из Српске у Русији, из области ветеринаства, фитосанитарне заштите и здравства.
 
Санкт Петербург је руска губернија која сарађује са Републиком Српском од 2006. године, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Губернатор Санкт Петербурга у Српску долази на јесен и тада ће се још детаљније договорити сарадња када је у питању извоз воћа и поврћа из Српске.
 
– Потребна је потпуна транспарентност, без злоупотребе рокова и процедура. Наравно, у другим областима, о којима смо раније разговарали, осве стаје отворено. Везано за испоруку лијекова из Санкт Петербурга, који иначе лијекове извозе и имају сертификате да их извозе у Европску унију, али Агенција за лијекове на нивоу БиХ не дозвољава, тим лијековима да буду присутни на тржишту БиХ – истакао је Додик.
 
Лијекови који се у БиХ сада увозе из Европе, каже Додик, били би 20 до 25% јефтинији ако би их увозили из Русије. Такође, постоји могућност преговарања о увозу вакцина из Русије. На Економском форуму Додик је разговарао, како каже, са једном од свјетских банака која подржава улагање у нове технолошке пројекте.
 
– Покушавамо са њима да нађемо неку спојиву тачку. Овдје са представницима Санкт Петербурга једна од ствари која није ушла у меморандум, али је дио нашег данашњег договора  је да се формира заједничка радна група која би се бавила питањима везаним за развој нових технологија. Ми смо у Влади Српске формирали Министарство које ће се искључиво бавити тиме и веома смо заинтересовани, са становишта искуства које можемо овдје да видимо, који су апсолутно на нивоу  најбољихсвјетских достугнућа – навео је Додик.
 
Предсједница Српске учествовала је на панелу Економског форума чија је тема била дигитална економија. Дигитализација друштва и увођење нових информационих технологија будућност је Српске, рекла је Цвијановићева.
 
– Ја сам почаствована што сам добила позив посебно зато што као предсједница Републике Српске могу ту да наступам и да покажем видљивост Српске, али и са друге стране и то је порука да се на нас рачуна као на озбиљне партнере када су у питању и теме које су теме модерног доба. То су дигитализација, дигитална економија, дигитална агенда. То су све теме које представљају неке нове изазове и мислим да ће то бити добро и да се осим наше видљивости овдје науче неке ствари. Стварају се претпоставке за нашу сарадњу дигиталне економије у наредном периоду – истакла је Цвијановићева.
 
Централни панел на коме ће се обратити и руски предсједник, Владимир Путин, на програму је сутра. Економски форум ове године биљежи рекордну посјећеност – више од 1.500 компанија свијета, 17.000 панелиста, представника међународних влада, стручњака из разних области, али и хиљаде новинара у ова три дана продефиловаће кроз Форум.
 
Да је свјетски број један када је економија у питању говори и информација да су прошле године на Форуму потписани бројни уговори у вриједности од неколико стотина милиона евра.

Архива