Званичници Српске честитали 9. мај – Дан побједе над фашизмом

09.05.2019 Актуелно

– На овај дан, који је истовремено и Дан Европе, треба да се подсјетимо и на велику историјску улогу нашег народа у стварању слободне Европе – истакла је Цвијановићева у честитки коју је упутила грађанима Републике Српске поводом 9. маја.

Она је додала да је ово дан сјећања на све оне који су животе уткали у стварање бољег и толерантнијег свијета, слободне и демократске Европе, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Према њеним ријечима, Дан побједе над фашизмом један је од најзначајнијих датума у свјетској историји и дан када је поражена идеологија терора и зла која је у Другом свјетском рату била узрок страдања више од 55 милиона људи.

– Обиљежавајући Дан побједе, одајемо почаст свим жртвама антифашистичке борбе које нас подсјећају на велико зло које је задесило цијели свијет – навела је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је грађанима Републике Српске честитку поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом и Дана Европе.

– Поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, у име Владе Републике Српске и своје име, свим грађанима Републике Српске честитам овај велики празник – рекао је Вишковић.

На дан када обиљежавамо један од најважнијих датума у историји човјечанства, са поштовањем и захвалношћу сјећамо се милиона хероја антифашизма, који су дали своје животе за слободу свих нас и бољи и праведнији свијет, поручио је Вишковић.

– У борби против највећег зла у историји цивилизације огромну жртву и допринос дао је наш народ. Његова жртва трајно нас обавезује да наставимо да наше друштво изграђујемо на темељима антифашизма, као и да у том духу васпитавамо нове генерације – наводи се у честитки предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.
Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим грађанима БиХ 9. мај – Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и Дан Европе.

Додик је нагласио да је Дан побједе над фашизмом један од најзначајнијих и најсвјетлијих датума у историји човјечанства, када је сломљена кичма фашизму и нацизму, највећим идеолошким пријетњама које су се појавиле у новијој историји.

– Други свјетски рат је најмрачнији период у историји човјечанства, у којем је животе изгубило више од 50 милиона људи. Обиљежавајући Дан побједе одајемо почаст свим жртвама антифашистичке борбе који су своје животе уткали у стварање бољег, праведнијег и толерантнијег човјечанства и подсјећају нас на велико зло које је задесило цијели свијет – истиче се честитки.

Додик је поручио да је 9. мај један од најзначајнијих празника који се обиљежава у свим земљама Европе када се прославља антифашизам – хуманистичка идеја за мир, слободу и уважавање, а против зла, неправде и мржње, саопштено је из кабинета предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ.

Архива