Вишковић: Привредна сарадња са Аустријом има перспективу

22.05.2019 Актуелно

Европски званичници поновили су да је власт у БиХ потребно што прије формирати, и да Брисел чека партнере с којима ће преговарати о европском путу.

Република Српска није блокирала европски пут БиХ и ниједним својим потезом није угрозила формирање власти на нивоу БиХ. Ово је порука премијера Радована Вишковића, специјалном савјетнику Европске комисије Францу Шаусбергеру.

– Институције Републике Српске и убудуће ће на вријеме реализовати све предвиђене активности. Застој у успостављању новог сазива Савјета министара спречава спровођење реформских процеса у свим областима – истакао је премијер Српске Радован Вишковић.

Специјални савјетник Европске комисије Франц Шаусбергер каже да ЕУ помно прати ситуацију.

– ЕУ прати ситуацију у БиХ. Неформирањем власти на нивоу БиХ шаље се негативна порука. Очекивања су да у што скоријем року буде конституисан нови сазив Савјета министара – поручио је Шаусбергер.

Политика није била једина тема разговора. Премијер је саговорника из Аустрије позвао да пренесе позив инвеститорима да улажу у Српску. И добио позитиван одговор. Шаусбергер каже да има информације да је Српска пожељна за улагање.

– Спољнотрговинска размјена са Аустријом расте. Увјерен сам да ће привредна сарадња бити додатно унапријеђена у наредном периоду, чему ће допринијети близина тржишта, добра пословна искуства и ангажовање људи који су поријеклом са наших простора, а који раде и дјелују у Аустрији – поручио је Вишковић.

Шаусбергер истиче да сарадња у оба правца може донијети само користи свим странама.

– Наравно, да је добро успостављати овакве видове сарадње, а посебно треба радити на унапређењу привредних и економских односа у региону – истакао је Шаусбергер.

Делегација Републике Српске, на челу са премијером Вишковићем, посјету Аустрији наставља сутра, када ће бити отворен изложбени салон у Линцу, који ће користити привредници из Српске. У простор од 500 квадрата Влада Републике Српске уложила је почетних 60 хиљада евра, а наредних година о овом простору бригу ће преузети привредници из Српске.

Архива