Ковачевић: Нема разлике између ПДП, СДА и Комшића

06.05.2019 Актуелно

Он је одбацио оптужбе ПДП да лидера СНСД и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорада Додика „лажно и перфидно оптужује опозицију, иако су све и један документ на НАТО путу БиХ потписали СНСД-ови званичници, уз Додиков пристанак“ и подсјетио да је СНСД само проводио одлуке донесене у Народној скупштини Републике Српске у вријеме када су СДС и ПДП чинили власт у Српској.

– За све оне који кажу да је Небојша Радмановић или неко други из СНСД-а некада нешто потписао, подсјећам да је Република Српска 2005. године вољом већине у НСРС, за коју су гласили и СДС и ПДП, који су били власт, усвојила Декларацију о стартешком опредјељењу Српске у систему одбране БиХ која је предвиђала да БиХ иде ка НАТО. То су усвојили из СДС и ПДП и наметнули као став Републици Српској – појаснио је Ковачевић.

Он је подсјетио, да је СНСД поштовао те ставове до оног тренутка када је парламент Српске промијенио тај став /донијевши Резолуцију о војној неутраности/.

– Тог тренутка је требало да сви представници и званичници из Републике Српске на нивоу заједничких институција промијене своје понашање. Нажалост, то нису урадили само из ПДП – истакао је Ковачевић за Н1.

Он је нагасио да је бивши члан Предсједништва БиХ Младена Иванића, супротно ставу НСРС, потписао Стратегију спољне политике БиХ, која је предвиђала МАП, која се користи за дипломатске шамаре званичницима Републике Српске.

– Младен Иванић је послије Резолуције о војној неутралности Републике Српске гласао за Стратегију спољне политике БиХ, која је предвиђала МАП, на шта нас данас подсјећа и можемо рећи дипломатски нам удара шамаре државни секретар САД Мајк Помпео. Тада је Иванић преварио већинску вољу Републике Српске. Исто тако, Иванић је током посјете генералног секретара НАТО-а БиХ, без обзира на Резолуцију Народне скупштине, рекао да у БиХ постоји апсолутни консензус када је у питању МАП – нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да је то дјело ПДП-а, а све остало је, како каже, шупља прича, оцијенивши да нема разлике између ПДП, СДА и Жељка Комшића када је ријеч о активацији МАП-а.

– Када смо недавно имали партијске састанке, ПДП је јасно рекао да је за њих МАП једно техничко питање на које се БиХ обавезала. Између става ПДП, СДА и Жељка Комшића не постоји никаква разлика. Дакле, ПДП, СДА и Комшић су на једној страни, а СНСД и Република Српска на другој. И тако ће остати – поручио је Ковачевић.

Архива