Суд, Тужилаштво и ВСТС – вануставне институције

29.05.2019 Актуелно

– Тих институција нема у Уставу БиХ и оне су страна тијела у уставноправном систему БиХ – рекао је Додик новинарима у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да не подржава данашње протесте грађана против ВСТС-а и његовог предсједника Милана Тегелтије јер сматра да је ријеч о манипулацији, с обзиром на то да се зна ко су организатори тог скупа и чињеницу да нема ни дозволе за његове одржавање.

– Овдје је ријеч о нечем ширем, о манипулацији и покушају подривања оваквог система у коме се некоме не свиђа ВСТС и не свиђа се ко је главни тужилац БиХ, па хоће да промијени праксу и девалвира ВСТС, те сатанизује и криминализује тужилачку структуру која некоме не одговара – додао је Додик.

Додик је рекао да разумије фрустрираност грађана неефикасним радом правосуђа у БиХ, јер и он лично сматра да је тај пројекат апсолутни промашај у којем доминирају и одређене секте и кланови.

Он је упитао како је могуће да већу одговорност имају чланови ВСТС-а, који бирају сами себе, од чланова парламента, како је то пракса у Европи и свијету.

Према његовим ријечима, о свим малверзацијама и недостацима у раду ВСТС-а, о којима говори већ десетак година, јуче су свој децидан став изнијели и Делегација ЕУ, ОЕБС и Амбасада САД у БиХ.

– Зашто се странци петљају у наше унутрашње ствари? Зашто је ВСТС мјесто утврђивања судске и тужилачке одговорности, а није парламент? – пита Додик.

Он сматра да је неко намјерно направио накарадан правосудни систем, који не може успјети у БиХ.

Архива