Српска је за Србе из Сјеверне Македоније друга матица

30.05.2019 Актуелно

Стоилоковић је изразио задовољство што је, како је истакао, политички лидер друге српске матице Републике Српске, Милорад Додик, издвојио вријеме да упркос бројним гостима и дипломатским представницима, разговара са делегацијом Срба из Сјеверне Македоније о актуелној политичкој ситуацији и питањима која оптерећују положај српског народа у новонасталој држави.

Изразио је наду у могућност да се квалитативно утиче на српско национално биће и његов свеобухватни положај, као и на остваривање његових права и подршку на јачању националне припадности што ће Србима у Сјеверној Македонији бити неопходно у припремама за попис становништва идуће године.

Милорад Додик и Иван Стоилковић
Милорад Додик и Иван Стоилковић

Стоилковић је истакао да се са Додиком сагласио да је Србима потребно јединство, слога и ефикасност, као и присуство матичне државе у сваком облику и форми, а такође и друге српске матице, поготово у времену дешавања која на дуге стазе могу да директан утичу на положај Срба у тој земљи.

Према његовим ријечима, никако не треба испустити из вида да је Македонија суочена с великим изазовима и реалним пријетњама комплетне промјене њеног уставно-правног поретка, а тиме и положаја српског народа.

Стоилковић је Додику пренио поздраве Срба из Македоније и пожелио успјех на предстојећем Сабору СНСД, као и јачање водеће улоге у Републици Српској, те личну срећу у наредном периоду, посебно у храбром и одлучном вођењу Републике Српске.

Архива