Каран: Савјет нема спискове политичких неистомишљеника

20.05.2019 Актуелно
– Апсолутне су неистине да постоје спискови политичких неистомишљеника. Савјет се није, нити ће се бавити оваквим стварима – рекао је Каран, поводом писања појединих медија да је улога Савјета да прогони политичке неистомишљенике.
 
Он је подсјетио да је Савјет формирао предсједник Републике Српске на основу уставних овлашћења.
 
– Савјет је фомиран као стручно и савјетодавно тијело предсједника Републике Српске. Дакле, ништа мање нити више од овог оквира. Основи циљ оснивања јесте разматрање питања од значаја за уставни поредак Српске и остваривање његове заштите – прецизирао је Каран.
 
Истакао је да Савјет прати и разматра стање у остваривању уставне позиције и онога што је надлежност Републике Српске и њених институција.
 
– У том смислу ћемо информисати предсједника Републике и наше институције. Савјет ће се бавити предлагањем потребних мјера да би био усклађиван и усмјераван систем заштите уставног поретка Српске, вршити анализе и истраживања, те припремати документе о угрожености уставног поретка – каже Каран.
 
Он је нагласио да ће се Савјет бавити препознавањем пријетњи које утичу на уставни поредак.
 
– Све мимо овога неће бити метод ни начин рада Савјета за заштиту уставног поретка. Нажалост, појединци су, нетачним наводима о раду Савјета, на популистички начин, јефтин и произвољан хтјели да повећају своју политичку цијену. Рад Савјета је у складу са законом, уставан, а дјеловање јавно и транспарентно – закључио је Каран.

Архива