И Федерација БиХ да разговара са Москвом о гасоводу

22.05.2019 Актуелно

 

Он је нагласио да ће се Република Српска у будућности бавити питањем изградње гасовода.

„Kључно питање којим ћемо се бавити у будућности је изградања гасовода и то дио крака који ће бити накачен на `Турски ток`. Желимо да од Бијељине до Бањалуке изградимо гасовод“, рекао је Додик новинарима након састанка са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим.

Он је истакао да Русија има значајне привредне активности у Републици Српској које Српска жели да прошири, додајући да ће о изградњи гасовода кроз Српску разговарати на предстојећем Економском форуму у Санкт Петербургу.

Додик је рекао да је са Иванцовим разговарао о формирању власти у БиХ, односима Руске Федерација са Републиком Српском и БиХ, те о другим важним питањима које се тичу обје земље.

На питање новинара шта очекује од разговора са командантом ЕУФОР-а Мартином Дорфером, он је рекао да жели да чује од њега како генерал види безбједносну ситуацију у БиХ.

„Мислим да они имају јасну спознају каква је безбједносна ситуација у БиХ и биће ми занимљиво да чујем њихову процјену. Kада је ријеч о рату, тога неће бити, али ми имамо угрожавања која су везана за локални криминал, корупцију, а имамо криминалне групе из региона које се баве разним активностима на простору БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, важно питање за БиХ су и мигранти, али и враћање лица која су била на ратиштима у Сирији која могу, ако не буде адекватног механизма контроле, да начине дестабилизацију друштва у БиХ.

„Желим да чујем њихова искуства у том погледу. БиХ је припадник антитерористичке алијансе и мислим да у земљи нема оних који имају различите гласове по том питању“, истакао је Додик.

Архива