Други форум дијаспоре – чвршће повезивање Српске и Срба у свијету

30.05.2019 Актуелно

Бањалука је данас и сутра мјесто окупљања Срба из матице и иностранства, али и страних држављана који су заинтересовани за развој Републике Српске, али и оних који изучавају српски језик, нашу историју и културу. Намјера институција Српске је да то буде омогућено гдје год постоји српска заједница.

– Ми посматрамо дијаспору Републике Српске као велики ресурс, али смо свјесни да она не може да покаже свој пуни потенцијал уколико није везана уз институције и све активности које чинимо дуги низ година иду ка томе да направимо институционалну везу са нашим људима у свијету – рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Форум је прилика за унапређење сарадње матице и дијаспоре, а Влада је почетком године, у оквиру Министарства за европске интеграције, успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору, као тачку сарадње.

– Очекујем да овај форум донесе резултате нашим људима овдје, али и ван граница. Поред културне, спортске и других облика сарадње ми желимо да повежемо и привреднике из дијаспоре са нашим привредницима. На томе Влада интензивно ради – истакао је премијер Радован Вишковић.

Други форум дијаспоре (Фото РТРС)
Други форум дијаспоре (Фото РТРС)

Резултате Народне скупштине Републике Српске, дијаспори је представио предсједник Недељко Чубриловић. Истиче да је ријеч о најефикаснијм парламенту, једином у БиХ који извршава своје обавезе према програму рада, али и своје обавезе на путу БиХ према ЕУ.

– На путу ка ЕУ вааш подршка је значајна, јер је чланоство у ЕУ наш циљ и наше заједнићко опредјељење. У државама у којима живите ви сте наши амбасадори – нагласио је Чубриловић.

Први форум, одржан прошле године, покренут је на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Републике Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и друге сарадње Српске и Срба у иностранству.

– Разлог зашто смо почели са организоцањем овог форума настао је као одговор на покушаје запада да се у свијету наметне прича о некој дијаспори БиХ која је подразумијевала све људе који живе на овом простору. Али, наши људи нису на то пристали већ су жељели заједнички српски круг дијаспоре, и то је оно на шта смо реаговали – рекао је Милорад Додик.

Архива