Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу

05.05.2019 Актуелно

– Историја ће памтити да је Јасеновац био најмонстроузнији логор на свијету, а НДХ једина држава на свијету која је имала логоре за дјецу – истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у Спомен подручју Доња Градина на централној манифестацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

– Оплакујемо смрт, али славимо и живот.Страдање које се овдје десило је више од геноцида. Правно не постоји термин каоји биу описао и дефинисао овај злочин.

Данас живимо у миру, али имамо своју Републику Српску као опомену да нам се ниакда не деси нови Јасеновац. Платили смо велику цијену и за Републику Српску, али била би још већа да је немамо – истакла је Жељка Цвијановић.

Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је на зло усташког режима и монстроузна страдања у Јасеновцу и Доњој Градини, прије свега српског, али и свих осталих народа.

– Долазимо овдје већ 27 година, а злочин се десио прије седам деценија. Колико је то било монстроузно, увијек нас нека прича запрепасти. Па, убили су 20.000 дјеце. мало ли је? Малу дјецу су одвајали од родитеља везали у џакове и бацали у Саву – поручио је Милорад Додик, пресједавајући Предсједништва БиХ ,у спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице на централној манифестацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Он је поручио да се тешко може наћи опрост у срцу за Усташе и режим који је починио толике злочине.

– Они су побили милион људи, и ништа! Како је могуће да је неком пресуђено, чим је рођен. Ко има то право? Онда нам паметују како треба да смањимо број жртава због мира и будућности. Како да пребројимо оне који су спаљени, бачени у Саву. Њима је то важно, али нама треба да буде још важније – истакао је Додик.

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је заједничку изградњу меморијалног центра у Доњој Градини.

– Овдје смо из године у годину и заувијек. То је наша обавеза, одговорност, залог за будућност, знајући да цјенимо слободу, али и поштовање према другом људском бићу без обзира на вјеру, нацију, или спол – истакла је Ана Брнабић, премијерка Србије у Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице, на централна манифестација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Она је поручила да су Срби као народ преживјели упркос свим трагедијама.

– Страдали су недужни људи, жене, дјеца, старци, без икакве назнаке људскости од стране џелата. Због мира, братства и јединства није се о Јасеновцу причало, а морало се! Засто данас имамо негирање НДХ, као једне умоболне творевине, и доводе се чак у питању чињенице да се ишта догађало – наставила је премијерка Србије.

Она је додала да као што свијет зна за Аушвиц, Дахау, Матхаузен, мора се знати и за Циглану, Доњу Градину, Јадовно, Дракулић,…На крају окренула се и будућности:

– Уложићемо напоре да његујемо жртву Јасеновца, али и средства, енергију, за изградњу меморијалног центра на овом мјесту. То је најмање што дугујемо невиним жртвама – закључила је Брнабићева.

Ha гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Српске и Србије, представници локалних заједница из Републике Српске, потомци жртава јасеновачког система логора, представници дипломатског кора и међународних организација.

Архива