Демографска слика Српске до септембра

13.05.2019 Актуелно

Цвијановићева је истакла да ће се Савјет за демографску политику Српске посебно бавити усклађивањем рада и родитељства, односно успостављања умјеренијег радног времена које ће бити усклађено са родитељством.

– Имали смо успјешан радни састанак који је у складу са оним што смо најавили покретањем Националног програма за демографску обнову, а суштина је да око овог програма буде окупљено што више релевантних институција. Биће сачињене анализе са препорукама да би све могли сублимирати и имати циљане мјере – рекла је новинарима Цвијановићева.

Она каже да Савјет анализира постојеће финансијске мјере и дефинише нефинансијске које су дугорочне и од изузетног значаја за реализацију Националног програма за демографску обнову.

– Базираћемо се на конкретне анализе и истраживања, међу којима су и она која су спроведена међу породиљама у Српској. Важно је и да буде успостављен регистар становништва Републике Српске и социјална карта, али и што ће стратегије у овој области користити анализе и смјернице које буду урађене – навела је Цвијановићева и напоменула да је значајна мјера и укључивање у школски програм одређених тема које се односе на вриједност породице и репродуктивно здравље.

Она је навела да ће бити укључена у неколико важних пројеката у Српској који ће се односити на репродуктивно и опште здравље.

Архива