Додик: Униформа Војске Републике Српске дио традиције

12.05.2019 Актуелно

Он је оцијенио да је хистерија која је настала након његовог позива да дио припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука сљедеће године на свечаности поводом Дана Војске Српске обуку униформе Војске Српске не служи ничему осим подгријавању унутрашњих политичких прилика и надгорњавања ко ће му више и прије одбрусити.

Коментаришући изјаве хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и других политичких представника у Федерацији БиХ дате тим поводом, Додик је истакао да није позвао припаднике бошњачке или хрватске војне компоненте да обуку униформе Војске Републике Српске, већ српске, која је и настала из Војске Српске и која и по закону баштини њену традицију.

– Униформа је такође дио традиције. Ознаке које имају униформе Војске Републике Српске су и и на униформама Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и уопште не видим чему хистерија. Ако су грб и застава Републике Српске проблем, онда о чему причамо? О каквим оружаним снагама и каквој БиХ говоримо ако симболи Српске у њој нису прихватљиви – упитао је Додик.

Он је истакао да реакције које су услиједиле показују да су неки Србима намијенили одређену улогу у БиХ, па ако неће да играју како они свирају настаје проблем.

– Позивам Комшића нека одржи ријеч и пријави ме за изазивање побуне. Од златног љиљана се више и не очекује. Уосталом Комшић се борио у такозваној Армији РБиХ, значи против Војске Републике Српске и јасно је одакле вуче трауме – рекао је Додик.

Онима који би да критикују његове изјаве и тумаче Дејтонски споразум, а да га нису ни прочитали, Додик је поручио да Оружане снаге БиХ нису тековина Дејтонског споразума.

– Када већ коментаришу добро би било да нешто прије тога и прочитају – истакао је Додик.

Архива