Додик: У Тирану смо дошли да разговарамо о темама важним за Балкан

09.05.2019 Актуелно

– Овдје и Вучић и ја имамо негативан предзнак. Колико знам, те протесте су организовали људи са такозваног Косова. Али важнија прича је овдје она коју смо могли јуче да чујемо након састанка албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија, а који су говорили о укидању граница, гдје би поред интеграције тзв. Косова и Албаније, тражили и Прешевску долину. Још је само фалило да траже и Калифорнију да им се придружи. Једноставно сва дешавања су у оквиру власти на КиМ и то је већ једна оркестрирана прича – каже Додик за РТС.

Он је истакао је најважније то да су они у Тирану дошли да покушају да разговарају о темама важним за Балкан, у оквиру процеса Брдо-Бриони, који се организује задњих година.

Верује да то неће бити уобичајена прича и позивање на универзалне вриједности, него да ће поставити ствари на другачији начин

Додик је рекао да Република Српска води рачуна о томе да се Србији не погоршава ситуација и да додатно не долива „уље на ватру“.

– Да није тога да још више излажем Вучића на неку врсту ватре, затражио бих сличан састанак и да пошаљемо сличне поруке које су дио очекивања људи у Српској. Како би свијет реаговао на те наше изјаве – упитао је Додик.

Додик је пред самит Брдо-Бриони рекао да на Тачијеве и Рамине изјаве о отварању граница и националном уједињењу Албанаца, нико не реагује.

Додао је да ће на скупу послати јасну поруку да су најаве Раме и Тачија неприхватљиве, да то угрожава разговоре Београда и Приштине о рјешењу косовског питања и доводи у питање сваку могућност постизања консенуса.

– Ако су бирали најмање лош тренутак за такво пласирање вести, онда је то било на овом самиту. Синоћ након тих изјава готово да нико од учесника скупа није примијетио такву изјаву. Очигледно је да би приметили само наше изјаве – рекао је Додик.

Према његовим ријечима Српска подржава Србију у погледу преговора са Приштином и да БиХ, захваљујући Српској, није ни признала независност Косова.

За скуп у Берлину каже да је слика како свијет види косовско питање, јер скуп није дао никакве резултате осим што је можда удаљио могућност да се дође до неког компромиса.

„Изабрали су (председника у техничком мандату Савета министара БиХ Дениса) Звиздића који је отишао и причао приче које њима годе за уши. То је тај модел. Могу само замислити како је Вучићу самом у том амбијенту, јер сам и сам годинама пролазио кроз такве ствари и био изложен на мултилатералним састанцима јединственом ставу странаца, Бошњака у неко време и Хрвата и готово сам бранио политичке ставове Републике Српске – навео је Додик.

Архива