Додик: Српску нико неће моћи да понижава

30.05.2019 Актуелно

Додик је навео да притисци на Републику Српску, али и њега лично, трају у континуитету већ годинама и не престају, без обзира на околности.

– Данас се то огледа у низу притисака који су на нивоу љутње неких са Запада, који се љуте на неку реторику, а у суштини се љуте на свој неуспјех. Њихова намјера је била да се Република Српска уруши, али Српска је опстала – рекао је Додик за дневник Ало.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ указао је на чињеницу да Република Српска једина функционише, а има озбиљне проблеме које јој ствара БиХ, јер јој не дозвољава економску, политичку и сваку другу афирмацију.

– БиХ нам је наметнута као јарам и терет, јер и у БиХ и преко БиХ не можемо да остваримо ништа – нагласио је Додик.

Он је рекао да постоје уцјене да подржи улазак БиХ у НАТО, али да на такве притиске одговара поруком да је Република Српска неутрална и неће границу на Дрини међу Србима.

– Ми смо војно неутрални и у томе пратимо Србију, јер нећемо границу на Дрини међу Србима. Ако Србија одлучи да буде чланица НАТО, и ми ћемо, а до тада нећемо. Џаба им је све ово што покушавају – поручио је Додик.

Коментаришући тврдњу лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је изјавио да ће Додик потписати документ о уласку у НАТО, српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је Изетбеговић умислио да може Републици Српској да држи предавања.

– Ко је Бакир Изетбеговић да говори о томе шта ће бити наша одлука? Он је умислио да може да нам држи предавања. Одлука Скупштине Републике Српске ће бити још ригорознија. Народна скупштина ће одлучити о статусу Републике Српске, јер ово је неиздрживо – нагласио је Додик.

Он је рекао да, упркос свим притисцима, неће напустити Предсједништво БиХ и институције и да ће штитити интересе Срба који су му на изборима дали повјерење.

– Они покушавају да понизе Републику Српску и све српске кадрове. То што они хоће из своје мржње према нама, из свог наметнутог оквира, да њима све припада, а да смо ми нека „раја“ коју треба потцјењивати, то им више неће проћи. Српску нико неће моћи да понижава – истакао је Додик.

Говорећи о посјети Турској и разговорима са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, Додик је рекао да је Ердоган показао интересовање да свима у БиХ помогне, да његова политика није усмјерена само на Бошњаке.

– Он је тражио да се ми у БиХ договоримо о траси пута који ће повезивати Београд и Сарајево, то је примјер коректног односа и ја то поштујем. Упитан када доћи у БиХ, он нам је рекао: „Кад формирате власт“. А кад је /бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик/ Џаферовић рекао да прво треба ући у НАТО, Ердоган је рекао да је логично да се прво формира власт, па да се онда разговара о НАТО-у – рекао је Додик.

Архива