Додик јасно предочио Ердогану разлике у ставовима у БиХ о НАТО интеграцијама

03.05.2019 Актуелно

– На политичком плану предсједник Додик је турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану јасно предочио разлике које у БиХ постоје кад је ријеч о даљем кретању ка НАТО-у. Без икаквог увијања Ердогану је речено да ће Република Српска и српски народ у потпуности пратити политику војне неутралности коју проводи Србија, што је у Анкари очигледно схваћено, будући да исте поруке Ердогану преноси и предсједник Србије Александар Вучић – изјавио је Кошарац за Срну коментаришући резултате посјете чланова Предсједништва БиХ Турској.

Истовремено, каже Кошарац, предсједник Додик је од Ердогана добио оно што је уочи пута у Анкару и очекивао – јасну поруку свима у БиХ, па и челницима СДА, да је потребно што прије и без условљавања формирати нови Савјет министара БиХ.

Према његовим ријечима, корист на економском плану није само у потписивању повољног Споразума о слободној трговини, као и Меморандума о изградњи ауто-пута Сарајево – Београд – Сарајево.

– Додик је од Ердогана у Анкари тражио и добио двије ствари. Прва је чврсто обећање да ће крак гасовода Турски ток, којим ће овај дио Европе бити снабдјевен јефтинијим руским гасом, ући и у БиХ. Друга је – равноправан третман Републике Српске и Федерације БиХ кад је ријеч о фирмама које извозе у Турску, али и кад је ријеч о турским улагањима у БиХ – нагласио је Кошарац и додао да Додик ни једног тренутка у Анкари није занемарио чињеницу да је тамо представљао Републику Српску и српски народ.

Кошарац је одбацио критике бившег предсједника СДС-а Младена Босића на рачун Додикове посјете Анкари, нагласивши да је Босићева губитничка политика поражена на свим изборима на којима је учествовао.

– Босић је творац пробосанске политике СДС-а, у којој никада и нигдје није било Републике Српске. СДС-ови функционери су и у Анкари, и у Бриселу, и у Вашингтону заступали искључиво интересе бошњачке унитаристичке политике, у којој није било мјеста за интересе Републике Српске и српског народа – рекао је Кошарац.

Он је додао да губитник Босић нема право било коме да држи лекције, већ треба да се осврне иза себе и да одговори на питање какву је корист за Републику Српску донијела четворогодишња владавина СДС-а и такозваног Савеза за промјене у заједничким институцијама у Сарајеву.

– Босић је био на челу оних снага које су Републици Српској и њеним институцијама у протекле четири године нанијеле огромну политичку и економску штету. Ту штету трпимо и данас, када Република Српска још нема своје легитимне представнике у Савјету министара и то зато што СДА и поједине западне амбасаде у Сарајеву у фотељама желе да виде послушне и поданички расположене Босићеве министре – закључио је Кошарац.

Архива