Додик – епископ Фотије: Договорена изградња Цркве српског јединства

23.05.2019 Актуелно

Cастанак је одржан у Владичанском двору.

Додик и епископ Фотије договорили су изградњу цркве Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог на подручју ове епархије.

– Говорили смо о значајним стварима везаним за живот наше епархије, у којој има много градилишта, а тај посао не можемо сами да урадимо без помоћи Републике Српске и њених институција – рекао је владика Фотије.

Он је додао да је договорена реализација новог пројекта, радног назива „Црква српског јединства“, који ће бити реализован уз пројекат изградње ауто-пута, који иде од Кузмина према Бијељини и даље према Брчком и Добоју.

Пројекат „Црква српског јединства“, како је навео владика, веома је потребан Србима, који су склони томе да се дијеле, сукобљавају.

– Та црква би требало да буде нешто што нас повезује, обједињава, како у Републици Српској, тако и у матичној држави Србији – наглашава епископ.

Према његовим ријечима, нови велелепни храм биће завјетна црква ширег значаја од обичне парохијске цркве, јер ће окупљати Србе са свих континената.

– Република Српска треба да добије такву светињу гдје ћемо бити сви заједно, обједињени као мрави у том великом објекту – поручио је епископ Фотије.

Епископ је додао да је са Додиком и његовим сарадницима разговарао и о питањима која се тичу вјеронауке, бриге о омладини, останку Срба на овим просторима и другим темама које су значајне и за Цркву и за државу.

Састанак Додика и епископа Фотија (Фото: РТРС)
Састанак Додика и епископа Фотија (Фото: РТРС)

Српски члан Предсједништва БиХ потврдио је подршку идеји епископа зворничко-тузланског, потенцирајући добру сарадњу Српске православне цркве и Републике Српске кроз дуги низ година, на низу пројеката који промовишу заједничке вриједности, и то путем вјеронауке, и обостране међусобне бриге Цркве и државе.

Додик је нагласио да је Црква један од најважнијих идентитета српског народа.

– Црква на најбољи начин чува и баштини традицију српског језика, писма, вјере и наше крсне славе, свега што нас чини посебним народом на овим просторима, који је изложен многим проблемима – рекао је Додик.

Додик је оцијенио да су односи институција Републике Српске и Српске православне цркве на највишем могућем нивоу и додао да су сви заједнички започети пројекти и реализовани.

Он је захвалио епископу Фотију на бризи за Епархију, у којој је изграђено више од 200 цркава и црквених објеката.

Додик је данас у Бијељини разговарао са градоначелником овог града те присуствовао састанку о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

На крају Додикове посјете Бијељини одржан је актуелни час са српским чланом Предсједништва БиХ у Народној бибилотеци „Филип Вишњић“.

Архива