Додик: Младен Иванић радио против одлуке Народне скупштине о војној неутралности

04.05.2019 Актуелно

Ердоган је на званичном састанку и неформалном дружењу истицао да формирање нове власти у БиХ треба да буде приоритет. Турски предсједник је, каже Додик, истакао да без тога ни регионални састанци лидера држава не могу дати жељене резултате.

– Он је само замолио да то што прије урадимо. Чак кад смо излазили са вечере из предсједничке импознантне виле, Ердоган је у лифту рекао да то треба да завршимо што прије. Ја сам се окренуо према Џаферовићу и питао га – Чујеш ли ово? -истиче Додик.

Он је поручио да је стекао утисак да Ердоган има разумијевање за јасно предочене аргументе због којих Српска остаје привржена војној неутралности. А да се тог документа Народне скупштине његов претходник у Предсједништву БиХ Младен Иванић није придржавао, Додик је каже, чуо је од Ердоганових блиских сарадника који свог шефа прате на свим састанцима.

– Речено ми је да је на питање Ердогана шта са Републиком Српском и Додиком који се томе противе, Иванић рекао да је то његов проблем, што је јасна намјера да ће он да заврши тај посао. Жалосно је и јадно да људи који су у име Српске у институцијама БиХ олако заобилазе ставове Републике Српске. Неки су олако давали обећање прије избора да је само потребно да НАТО затражи да они дају одобрење и да ће они то урадити. Вјероватно су били увјерени у своју побједу и они би то учинили, али народ је најбоља мјера свега – појаснио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је посебно задовољан што је Турска спремна да, без условљавања трасом, повољним кредитом подржи изградњу ауто-пута Сарајево-Београд, вриједног три милијарде евра. Додик очекује да ће то бити бескаматни кредит са што дужим грејс периодом и роком отплате не краћим од 20 година и да ће све бити јасније након скорог састанка са представницима турске компаније која ће пројектовати саобраћајницу. Састанак у Анкари оцјењује изузетно успјешним и због споразума о извозу 15.000 тона меса из БиХ у Турску по повлашћеном статусу.

– Који подразумијева значајну производњу овде у БиХ, поготово у Републици Српској и обезбиједити упошљавање великог броја људи. Тај посао је, по досадашњим цијенама преко 130 милиона марака – нагласио је Милорад Додик.

Српски члан Предсједништа коментарисао је и приговоре поздрава почасном воду војске државе домаћина.

– Нема нико да тамо оде, а да то не учини на исти начин. Наравно, они којима се почасни вод уопште построји. Али, очигледно, они који критикују, никад нису имали прилику ни да то виде, па то нису ни знали – појаснио је Додик.

Додик је нагласио и то да ће и убудуће ићи у посјете државама за које постоји увјерење да су ненаклоњене Републици Српској. Тамо ћу, као и у Турској и Ватикану, снажно заступати интересе Српске, са значком њене заставе на реверу, истакао је Додик.

 

Архива