Додик: Далеко од договора, али рата неће бити

22.05.2019 Актуелно

„Игре без граница“ Бакира Изетбеговића! Политичке, су почеле одмах након прелиминарних изборних резултата! Јавно их обзнанио, уочи новогодишњих празника. Занесен клицањем страначких послушника, нехотице је признао како ће блокаде о важним питањима на бх. тлу зависити и од „инпута“ омиљених му западних савезника. Да ли су „инпути“ стигли са сарајевских адреса западних амбасада или осмишљени у партијској централи, тек шести је мјесец како се Изетбеговић поиграва.

Условљавао је преговараче из друга два народа, па „услове“ мијењао. Руке наизмјенично „пружао“ и бошњачке „сателите“ скупљао по сарајевској чаршији! За формирање Савјета министара тражио још седмицу, па 10 дана, потом мјесец…Рокове постављао и кршио! У тајм ауту од политичких игара, знао је да „заигра“ много опасније. Посљедњи пут – синоћ у Зеници! Ифтарећи међу вјерницима, говорио је о зеничким „великим ратницима“. И пријетећи најавио:“Постоје гаранције међународних сила које гарантују Дејтонски споразум, али је најважнија бошњачка снага. Потребно је јачати међусобно повјерење, јачати намјенску индустрију, увести предмете у школама о предвојничкој обуци.“

И није први пут Изетбеговићу јуниору, да по узору на оца Алију, звецка оружјем. А западни му савезници, ћуте! Ћутолозима не смета ни што се „играч“ Изетбеговић у уставне и законске одредбе наизмјенично заклиње и крши их. Оне о роковима постизборног формирања власти прекршио је још у децембру. Ваљда заузет хаубицама и дроновима и даље то чини. Узалуд му најновији пројектовани сценарио, одговара Милорад Додик.

– Ма какав рат! Оваква ситуација у БиХ флуидна, никаква, без институција, без органа већ раније би била нека врста приче. Дакле рата ту нема, неко то страши, али потребан је договор који је немогуће постићи, очигледно и да је ситуација сложенија него што је раније била. Мјесецима покушавају да нас малтретирају о томе шта хоће или неће, зашто неко хоће, односно зашто неће. Шта други треба да учини да би им се удовољило? То су њихове игре које, наравно, нити желим, нити хоћу да се нас дотичу – поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

„Зиаграо“ је сада, да ли синхронизовано с осталим члановима бошњачког блока, и лидер ДФ-а. Без формирања федералне владе, нема ни Савјета министара – са насловница омиљених медија условљава Жељко Комшић! И опет чини се, узалуд!

– Договорили смо ресоре и изјаву, па предлажем да сва друга надмудривања остану по страни и кренемо. И то с именовањем Савјета министара. Ако неко не жели, треба то да каже – експлицитан је Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ

И док сарајевске „игре“ трају, Србима се ускраћују загарантована уставна права на постизборно легитимно представљање у извршној бх. власти, подсјећа Додик.

– Ми ту лекцију полако учимо и сазријевамо и ми ћемо се према томе односити управо на тај начин, да су ускраћена права српском народу на политичко представљање – каже Додик.

А свим народима и грађанима у БиХ, европске интеграције у које се сарајевски „играчи“ заклињу. По потреби!

– Мислим да смо из ЕУ врло јасно више пута поновили потребу формирања власти на свим нивоима, како би се остварио даљи напредак на европском путу. Па то је, чак ако га желите тако назвати, један од услова за даље искораке на овом путу – рекао је Ларс-Гунар Вигемарк, специјални представник ЕУ у БиХ.

„Искорак“ на том путу, засигурно неће бити направљен до краја маја, што је био још један рок који је дефинисан и у Бриселу као датум за евентуални кандидатски статус БиХ у Унији.

Архива