Додик: Бошњаци спречавају легитимно представљање Срба на нивоу БиХ

29.05.2019 Актуелно

Додик је рекао да је очигледан застој БиХ у извршавању уставних и законских обавеза довео до потпуног застоја одлучивања на законодавном и извршном нивоу.

Он је рекао да је бх. правосуђе запало у највећу кризу до сада.

– Ово је непотребан застој, па и питање које је важно, а то је пут ка ЕУ, није успјело то да отклони – навео је Додик.

Он је захвалио ЕУ на преданом раду на путу БиХ ка Унији, подсјетивши да су европски званичници још раније поручили да је неопходно што прије формирати Савјет министара.

– Данас се саопштава мишљење за оно што чека БиХ. БиХ жели пут ка ЕУ и статус кандидата. Раније смо имали договор са Европском комисијом о томе шта треба да урадимо, а да већ крајем године уђемо у процес за статус кандидата. Та шанса је изгубљена – рекао је Додик.

Додик је истакао да је циљ условљавања и блокада формирања власти спречавање српског народа да буде заступљен на нивоу БиХ.

 

– Што се тиче моје позиције као предсједавајућег Предсједништва БиХ и предсједника најјаче политичке партије, о изборима могу рећи да је народ дао подршку владајућој коалицији која је врло брзо у Републици Српској формирала власт. Република Српска је прва формирала власт. На нивоу БиХ се то није десило – навео је он.

Он је истакао да бошњачка политичка елита онемогућава легитимно представљање Срба у заједничким институцијама, јер представници из Републике Српске у Савјету министара у техничком мандату немају легитимитет.

Додик је нагласио да би Савјет министара требало вратити у функцију помоћног органа Предсједништва БиХ.

– Умјесто да чланове Савјета министара изаберу они који имају за то уставно право, неко је смислио да се мора провести нека процедура. Сада смо добили још један ниво који компликује процедуру која је ионако компликована. Они који су добили већинску подршку на изборима, представници хрватског, српског и бошњачког народа, требало је да изаберу своје представнике. То српском народу није дозвољено – рекао је он.

Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да условљавања формирања Савјета министара чланством у НАТО нису прихватљива, поновивши да је са овим савезом могућа само сарадња, али никако чланство.

Архива