Цвијановић: Војска одбранила Српску и извојевала слободу

12.05.2019 Актуелно

– Цијена коју смо за ту слободу платили била је превисока и зато се данас са посебним поштовањем сјећамо оних који су за слободу коју ми данас уживамо дали своје животе и дијелове тијела – рекла је Цвијановићева обраћајући се на свечаности у касарни „Козара“ у Бањалуци поводом Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Она је подсјетила да је током ратних дешавања погинуло више од 23.000 бораца и да је трајна обавеза да се чува сјећање на херојски пут Војске Републике Српске, али и да се очува Српска, њене надлежности и уставни капацитет, да се даље развија, гради, уређује и унапређује како ове жртве не би биле узалудне.

– Српска је симбол наше слободе, живота, сигурности за наше грађане и зато је важно да смо сви, без обзира на којој позицији дјеловали, усмјерени на мир, стабилност, очување капацитета и идентитета Републике Српске, усмјерени на сарадњу са свима у БиХ, али да увијек знамо гдје припадамо и да је важно да дјелујемо заједно – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, датуми као што су Дан Републике, Дан Војске, Дан Полиције и многи други који нас окупљају су важни, али је једнако важно и да окупљање буде стално, свакодневно и око свих важних тема које су од значаја за Српску и њену будућност.

– Не смијемо дозволити да нас свакодневни живот или рутинске обавезе које имамо отупе и учине нас неспособним да видимо или препознамо све стварне изазове са којима смо још суочени или да не препоизнајемо и не реагујемо на нападе који се у континуитету дешавају на статус, обиљежја, идентитет, али и на уставни и функционални капацитет Републике Српске – поручила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је, нажалост, то је амбијент у којем се живи и да су многе посљедице са којима се данас сви суочавају резултат неспососбности да се препознају замке, а често и наивности, вјерујући да су сви једнако окренути суживоту, неоспораварању и изградњи повјерења.

– По нападима и оспоравањима са којима смо суочени јасно је да није тако. Ми желимо мир и сарадњу са свима и да амбијент у којем обављамо наше свакодневне послове буде растерећен политичких притисака, али чини се, нажалост, да нису сви у БиХ једнако опредијељени за такав приступ. Зато је важно да тијесно сарађујемо, да будемо заједно и да смо увијек окупљени око интереса Српске као што то и данас показујемо. Живјела Република Српска – истакла је Цвијановићева.

Архива