Цвијановићева донирала новац цркви у Фениксу

20.05.2019 Актуелно

Предсједница Цвијановић је честитала славу свештенику Станиславу Дурићу и свим парохијанима, те изразила задовољство што се српски народ у дијаспори редовно окупља око значајних вјерских и националних празника.

Овом приликом, предсједница Републике Српске је обавијестила окупљене вјернике да је из буџета предсједника Републике, обезбиједила средства за набавку плаштанице и обнову иконописа у Цркви Светог Николе у Фениксу.

Цвијановићева је најавила да ће, у сарадњи са Владом Републике Српске и ресорним министарством, ангажовати наставника српског језика, те обезбиједити да наша дјеца која живе у Фениксу уче матерњи језик, као и њихови вршњаци у Републици Српској и Србији.

Свештеник Станислав Дурић истакао је да је велика част што је у госте за крсну славу стигла и предсједница Републике Српске.

– Хвала јој много што је дошла. Имали смо и једно изненађење, пошто она долази из Републике Српске, звали су нас и рекли да хоће да дају прилог, а ми смо требали да напишемо за шта ћемо искористити тај прилог. Био сам изненађен да желе да дају прилог јер смо ми у Америци – рекао је Дурић.

Према његовим ријечима, прилог ће искористити за поправку иконописа који је мало оштећен и да купе плаштаницу.

– Наручили смо у једном манастиру да буде извезено велико платно и то ће бити прелијепо. Још важније је да ће то бити видљиво и за нашу праунучад и да се зна да је то био дар предсједника Републике Српске – истакао је Дурић.

У оквиру посјете, Цвијановићева је јуче присуствовала завичајној вечери са представницима наше дијаспоре у Фениксу, у којем живи око 20.000 Срба.

Састала се и са привредницима нашег поријекла који успјешно дјелују у оквиру пословне заједнице у Фениксу.

Цвијановићева је истакла да је за Републику Српску важан сваки наш човјек у дијаспори и поручила да ова посјета показује да нема те даљине која нас може спријечити да се окупљамо и да будемо заједно.

Архива