Честитке званичника поводом Дана Војске Републике Српске

12.05.2019 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Војска Републике Српске, вођена часним циљевима и несебичном храброшћу, бранећи право на живот и слободу српског народа, одиграла одлучујућу улогу у одбрани Српске.

Цвијановићева је упутила је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Предсједница Српске је истакла да је одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била историјска и предуслов за одбрану и заштиту српског народа на његовим вјековним огњиштима.

– Обиљежавање Дана Војске Републике Српске прилика је да се са неизмјерном захвалношћу и посебним пијететом сјећамо свих припадника војске коју су дали своје животе и дијелове тијела, да би ми данас могли да живимо у слободној Републици Српској – наводи се у честитки.

Цвијановићева је изразила увјерење да ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, са поносом и поштовањем, наставити да баштини вриједности, традицију и културно-историјско наслијеђе Војске Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да институције Српске остају трајно опредијељене да унаприједе положај и заштите права свих категорија становништва које су учествовале у стварању ВРС.

– Припадници Војске Републике Српске, борећи се храбро у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, најзаслужнији су за одбрану свог народа и стварање Републике Српске, у којој њени грађани данас живе у миру и слободи – истакао је Вишковић у честитки.

Он је нагласио да је обиљежавање овог историјски важног датума прилика за присјећање са највећим поносом и поштовањем свих погинулих, рањених и несталих бораца.

– Њихова жртва треба да буде опомена свима да је мир тековина која мора да се чува – истакао је Вишковић.

Вишковић је пожелио Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку да и даље баштини традицију и вриједности Војске Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, нагласивши да без њеног постојања не би било ни Републике Српске.

– Одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била је историјска, јер без њеног постојања, херојске борбе и несебичног жртвовања њених припадника данас не би било Републике Српске и слободе српског народа – истакао је Додик.

Он је нагласио да никада не треба заборавити војни пут Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и кроз шта је све прошла да би одбранила територију Републике Српске и сачувала српски народ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

– Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук наставио је да са поносом и поштовањем баштини вриједности и традицију Војске Републике Српске – наводи се у честитки.

Он је исказао посебну захвалност онима који су своје животе уградили у Републику Српску, истакавши да је наша дужност да чувамо тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да његујемо сјећања не борце који су нам донијели слободу, мир и Републику Српску.

Додик је нагласио да српским борцима дугујемо вјечно поштовање и захвалност, јер су многи од њих за слободу отаџбине и потомака дали највредније што су имали – живот.

– Наша је дужност и обавеза да се чувају тековине одбрамбено-отаџбинског рата и његују сјећање на жртву палих бораца коју су поднијели вођени часним и племенитим циљевима – поручио је Додик.

 

Архива