У мају заједнички састанак о пројектима које ће финансирати Србија

05.04.2019 Актуелно

 

Вишковић је навео да је договорено да кабинети у наредних неколико дана усагласе састанак који би био одржан почетком маја у Етно-селу „Станишићи“.

Према његовим ријечима, на том састанку би учествовали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Ана Брнабић, као и градоначелници Београда, Новог Сада и други.

„Разговарало би се о реализацији ових пројеката, а отворила би се и питања даље сарадње у реализацији неких будућих пројеката за које већ сада правимо планове“, рекао је Вишковић након састанка са Вучићем и Брнабићевом.

Он је навео да ће Србија као помоћ за разне пројекте у Републици Српској издвојити 9,3 милиона евра, умјесто раније договорених око 8,5 милиона евра,

Вишковић је навео да су уврштени пројекти још неколико локалних заједница и да је данас коначно усаглашена листа пројеката.

Он је рекао новинарима и да је захвалио Вучићу за пројекте који су одабрани за скоро све локалне заједнице у Републици Српској, те да је вриједност тих пројеката сада 9,3 милиона евра.

„Данас смо разговарали и о убрзавању процедура изградње енергетских објеката на горњем току ријеке Дрине, прије свега, о изградњи `Бук Бијеле`, гђе је већ нешто урађено“, додао је он.

Према његовим ријечима, ријеч је о рјешавању имовинскоправних односа, експропријацији и добијању еколошке дозвола.

Вишковић је навео да је и Вучић сагласан да што прије почне реализација тог пројекта.

Он је рекао да је једна од тема разговора био и комеморативни скуп у Доњој Градини, 5. маја, који заједнички организују владе Републике и Србије.

Вишковић је рекао да се на састанцима разговарало и о много оперативних ствари.

„Изложили смо нашу идеју о враћању пореза и доприноса за реални сектор за повећање плата за шта су велико интересовање показали и Вучић и Брнабићева. Они сматрају да је то добра мјера и да ће размислити да сличну или исту такву на неки начин креирају и у Србији“, додао је Вишковић.

Архива