Сарадња Републике Српске и Кине посебно добра

10.04.2019 Актуелно

 

Констатовано је да Кина и БиХ имају пријатељске односе на основу којих су успостављени и економски односи, који могу да се унапређују.

У Кинеској банци, која је најважнија банка Кине, са 58 подружница у цијелом свијету, од којих је 18 у Европи, постоји интересовање да се помогне пројектима који су важни за БиХ, и то може да се учини директно или преко већ успостављених подружница у земљама окружења.

Истакнуто је да је сарадња са Кином посебно добра у Републици Српској, али да је све веће интересовање за ту сарадњу и у Федерацији БиХ, о чему свједочи и овогодишњи Сајам привреде у Мостару, чији је партнер управо Кина.

Пројекат „Један појас, један пут“ је прилика да се кроз подршку Кине овдје реализују бројни пројекти из области енергетике, инфраструктуре и пољопривреде, на чему ће се радити у наредном периоду, договорено је на данашњем састанку.

Састанку предсједавајућег Предсједништва БиХ и предсједника Банке Кине присуствовала је и министарка финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, саоптено је из Предсједништва БиХ.

Архива