Са папом о положају Српске, урушавању Дејтона и Степинцу

23.04.2019 Актуелно

– Теме разговора су актуелна ситуација у БиХ, међусобни односи Ватикана као државе и БиХ и, наравно, односи Католичке цркве и БиХ. У том погледу ћемо разговарати о актуелним питањима положаја хришћанске заједнице у БиХ, па тиме и православне заједнице – рекао је Додик за Курир

Он је додао да ће бити ријечи и о неким активностима које су покренуте у вези са обиљежавањем сјећања на геноцид у Јасеновцу.

Додик је навео да ће са паглаваром Римокатоличке цркве разговарати о улози Степинца и пренијети му познати, истинити став да је Степинац био злогласник усташког режима који је благословио страдање најмање 500.000 Срба у Јасеновцу.

– Говорићу о покрштавању, односно исељавању. То је један од најгнуснијих злочина, имајући у виду да је у систему логора Јасеновац био и логор за дјецу, што говори о томе да су то биле фабрике смрти чак и за најмлађе припаднике српске православне заједнице – рекао је Додик.

Он је истакао да ће током посјете Ватикану са свим својим саговорницима разговарати о чињеници да је урушен Дејтонски споразум и да има много проблема у функционисању БиХ.

– Не идем тамо у посјету као светом оцу, али Ватикан је организован и као држава. Разговараћу с његовим људима о неким државним питањима. Са свим саговорницима разговарам на ту тему и о чињеници да је урушен Дејтонски споразум, да има много проблема у функционисању БиХ – додао је Додик.

На питање хоће ли папу Фрању позвати да дође у посјету Републици Српској, Додик је рекао да не зна какви су планови папе, али да је недавно био у Сарајеву.

Он је додао да је састанак са папом Фрањом на Велики петак случајност.

– Добио сам позив од светог оца, он је одредио термин. Ја сам могао да прихватим или не. Одлучио сам да прихватим позив – истакао је Додик.

Архива