Додик: Задатак и обавеза – утврдити потпуну истину

12.04.2019 Актуелно
 
„Немогуће је да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана у јулу 1995. године, како су то креирали представници међународне заједнице. За истину је неопходно сагледати цијели рат, страдања свих народа, али и историјске процесе“, рекао је Додик у обраћању на Међународној научној конференцији о теми „Сребреница, стварност и манипулације“, која се данас и сутра одржава у Бањалуци, а окупила је еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ. 
 
Он је истакао да је неопходно утврдити чињенице, а да се не треба бавити интерпретацијама догађаја, као што неки чине. 
 
„За истину никада није касно и зато о њој морамо говорити, али и организовати научне скупове као што је овај. Они који су починили злочине морају одговарати, али се нико не смије бавити манипулацијама као у случају Сребренице“, додао је Додик. 
 
Он је нагласио да је Сребреница постала тема о којој се прича тек након доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ. 
 
„Ођедном су се сјетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, већ ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата“, истакао је Додик. 
 
Предсједавајући Предсједништва БиХ каже да осуђује злочине и подсјећа да нису одговарали они који су их починили над Србима у сребреничкој регији, Сарајеву и осталим мјестима. 
 
„Злочинци попут Насера Орића и осталих нису одговарали. Зато, нажалост, не можемо причати ни о правди, ни помирењу“, рекао је Додик. 
 
Он је навео да је о свему важно имати историјску верификацију и интерпретацију чињеница, иако се приче о Сребреници у свијету и БиХ покушавају сачувати доношењем закона о забрани негирања гноцида. 
 
„Наравно да нећемо допустити да у БиХ буде усвојен овакав закон. Република Српска је поништила извјештај бивше комисије о Сребреници и формирала нову комисију која се бави утврђивањем истине“, подсјетио је Додик. 
 
Он је напоменуо да се Српска мора научним скуповима и аргументима борити за истину за коју никада није касно. 
 
„Нажалост, у извјештајима о Сребреници из јула 1995. године нигђе се не помињу Срби којих је на том подручју у рату страдало више од 3.000“, рекао је Додик и подсјетио да је у претходном рату страдало 29.000 Срба. 
 
Он је подсјетио да су муслимани већ 1992. године говорили о геноциду, а на основу тога и медијских лажи Срби су сатанизовани. 
 
„БиХ је из наметнутих манипулација о Сребреници неуспјели пројекат. Република Српска има јасну политку и сигурно је да не смије изгубити дио снаге и аутономије коју има, јер без државе, српски народ је страдао“, закључио је Додик. 

Архива