Додик отворио највећу сајамску манифестацију у БиХ

09.04.2019 Актуелно

 

„Манифестација која је почела прије 22 године овђе у Мостару сигурно тада није претендовала да буде овако моћна и запажена“, рекао је Додик, истичући да чињеница да је овогодишња земља партнер Kина говори о снази ове манифестације и њеној видљивости не само у региону, него и на глобалном нивоу.

Према Додиковим ријечима, то што је Kина земља партнер Сајма показује да је Kина заинтересована да на тај начин буде присутна овђе, али и способности БиХ.

Додик је подсјетио да је кинеска иницијатива „16 плус један“ окупила земље региона на развоју важних инфраструктурних пројеката, као и предузећа из реалног сектора, што је шанса у тренуцима када глобална економија посустаје, а економија у региону и Европи показује застоје, док се истовремено кинеска економија показује као једна од најважнијих како би се очувао глобални раст.

„Њихови успјеси су важни за нас“, истакао је Додик и додао да се свакодневно у многим областима живота кинески производи омогућавају боље обављање послова, бржу комуникацију и кретање.

„Много тога можемо да научимо од Kине, свакако и то да видимо како да се из тешке ситуације која је у Kини била деценијама направи узлет, привредни и економски, који је сврстао Kину као једну од најважнијх земаља на економском глобалном плану“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је прошле године земља партнер Мостарског сајма била Србија, за коју је рекао да данас има најбрже растућу економију у региону и да може да буде примјер и подстицај за што бољу сарадњу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ захвалио је предсједнику Србије Александру Вучићу што је препознао потенцијале сајма и дошао да охрабри регионалну сарадњу.

„Сајам није само сусрет привреда, него је, свакако, имајући у виду присуство моћне земље, и сусрет култура, што се може опазити и виђети у Мостару“, рекао је Додик, подсјећајући да је Предсједништво БиХ покровитељ ове манифестације.

Додик је пожелио свим излагачима успјех и добре пословне ангажмане и захвалио свима који су учествовали у организацији ове манифестације.

„Нека је успјешна ова сајамска манифестација, вјерујем да ћемо се виђети идуће године“, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ, којем је потом потпредсједник кинеског Савеза за промоцију међународне трговине Џанг Шенфенг уручио писмо предсједника Владе Kине.

Током Мостарског сајма, који ће трајати до 13. априла, више од 860 излагача из 27 земаља представиће производе и услуге посјетиоцима из четрдесетак земаља. 

Архива