Додик: У Сарајеву формиран центар за спречавање руског утицаја

23.04.2019 Актуелно

– Једно одјељење је у Тирани, једно у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних и невладиних организација, људе у институцијама, и, колико знам, више од 300 људи има на том списку који шире руски утицај. Ја се налазим вјероватно на том списку – рекао је Додик за телевизију „Хепи“.

Додик је указао да Русија има у Републици Српској позитивну политику, али и истакао да он није против америчке реалне политике, већ је против њиховог наметања и мијешања у унутрашње ствари.

– Није нетачно да хрватска обавјештајна заједница дјелује у БиХ, као што дјелују и њемачка, британска, америчка – каже Додик.

Он је истакао да је у континуитету, на различите начине манифестована жеља да се смањи снага српског народа у БиХ.

– Свих ових година у тешким условима оспоравања, уз ослабљену Србију која је имала озбиљне унутрашње проблеме, успјели смо да очувамо оно што је суштина, обиљежје за сваку државу – територија, народ који то хоће и функционалну власт коју народ хоће – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је међународна заједница, на челу са високим представником, интервенцијама и наметањем закона одузела велики број надлежности од Републике Српске и пребацила на ниво БиХ.

– Република Српска им све елементе државе, поштује међународно право, фактор је мира и стабилности у региону, нема аспирације према било коме. Оно што је носило све ово вријеме јесте увјерење сваког човјека да је нормално и природно и да ће се то једног дана десити, а то је савез и све веће приближавање Србији по свим елементима и то се управо данас дешава – нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да БиХ има озбиљне проблеме свог идентитета и да је још снажно присуство међународне заједнице, као и да она егзистира искључиво због активизма странаца и високог представника.

– Високи представник је наметнутим мјерама направио неодрживу БиХ, са становишта воље људи да у њој живе, са становишта система, функционалности, односа у региону – каже Додик.

Када је ријеч о форимрању власти на нивоу БиХ, Додик је напоменуо да Савјет министара није још формиран јер Бошњаци желе да тамо што дуже задрже сервилне Србе и искористе их за дјеловање против Републике Српске.

– Зато је БиХ у застоју, руши је бошњачка неспремност да имплементира изборне резултате – истакао је Додик.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске, Додик је навео да је тај суд нелегитиман, нелегалан и вануставан, те подсјетио да тај суд намеће рјешења тако што два Бошњака и три странца прегласавају два Србина и два Хрвата.

– Ми доносимо законе, а Уставни суд БиХ их поништава, стално смо на тој клацкалици – каже Додик.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, нагласио је да је Република Српска данас најстабилнији дио БиХ и да се без ње не може донијети ниједна одлука у БиХ.

Он је истакао да је у Предсједништву БиХ био против захтјева за постављање Оружаних снага БиХ на границу са Србијом због мигранта, као и захтјева да се уведу Европске полицијске снаге – Фронтекс.

– Ништа што је страно неће доћи на границу са Србијом, а Савјет министара је то пустио – каже Додик.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је поновио да је измишљено да је НАТО услов за ЕУ и подсјетио да је то потврдио и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

– Европска заједица каже – ако хоћете мишљење за даље кретање ка ЕУ, морате фомрирати власт – рекао је Додик.

Осврћући се на однос Српске и Србије, Додик је истакао да је Република Српска функционална и стабилна и да вапи за што бољим односима са Србијом.

– Косово јесте најважније унутрашње државано питање Србије, али најважније национално питање ван Србије је Република Српска – изјавио је Додик.

Он је оцијенио да је са предсједником Србије Александром Вучићем остварен до сада највећи обим сарадње по пројектима и као илустрацију навео да је обезбијеђен 31 милиона евра за пројекте по општинама у Српској.

Архива