Цвијановић: Хрватске власти да одлагалиште смјесте на друго мјесто

04.04.2019 Актуелно

– Позивам Хрватску да, у складу са процедурама, смјести одлагалишта на нека друга мјеста да не би представљала пријетњу нашим грађанима, али ни хрватским грађанима. Постоје одређени прописи и процедуре и чини ми се да се Хрватска уопште тога није придржавала – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да Република Српска жели да буде обавијештена о активностима које се предузимају у вези са тим.

Цвијановића је напоменула да је иритирајуће и што о овом питању нема праве повратне информација ни од ЕУ, с обзиром на то да је Хрватска њена чланица.

Предсједништво БиХ је, на иницијативу предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, донијело одлуку да затражи од Хрватске изузимање локације Трговска гора у општини Двор као мјеста предвиђеног за одлагање радиоактивног отпада.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је јуче да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик једини препознао размјере овог проблема, те да се поводом одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори обратио властима Хрватске и сада се очекује њихово конкретно реаговање.

Архива