Цвијановић: Без јаких институција нема организованог друштва

03.04.2019 Актуелно

На констатацију Срне да упорно наглашава да је важно очувати снагу институција да би оне извршавале своје обавезе према грађанима, те да је као премијер више пута наглашавала вриједност социјалног дијалога, а и данас као предсједница Републике говори да су сви помаци не финансијском, економском и социјалном плану настали као заједнички резултат Владе и социјалних партнера, Цвијановићева је рекла да без институција дефинитивно нема ни организованог друштва, те да пољуљане институције не могу ништа урадити за своје грађане и да је то свима јасно.

– Кад сте осим редовних, суочени и са другим проблемима који су присутни у БиХ, онда знате да су институције гаранција очувања и нашег уставно-политичког капацитета. Без чврсте везе и способности, да као одговорни људи у Влади, комуницирамо са нашим социјалним партнерима, не би било могуће достићи финансијску и економску стабилност у Републици Српској и ја сам им на томе захвална – појаснила је Цвијановићева.

Наводећи да зна да је опредјељење и нове Владе да заједнички с њима ради, предсједница Републике је истакла да је то добра претпоставка за даљи напредак, јер ово што је постигнуто није коначни циљ, већ само основа за даље кретање.

 

Полиција Српске је гаранција наше безбједности 

На питање колико је важно да унапређујемо наш безбједносни систем, али и ојачамо повјерење грађана у МУП Републике Српске, с обзиром на то да је било много напада на институције Републике Српске, између исталог и на МУП, а сутра је Дан полиције Републике Српске, предсједник Српске је у интервју Срни нагласила да жели прво свим припадницима МУП-а Републике Српске, али и свим грађанима да честита Дан полиције.

– Наша полиција је један од најважнијих стубова Републике Српске и гаранција наше безбједности, зато је важно да повећавамо њихове плате и наставимо улагати у опрему и материјално-техничка средства. Сваки систем се мора усавршавати, па тако и наш и то ћемо наставити да радимо. По свим анкетама читав низ година, наша полиција спада у ред институција које уживају највишу подршку грађана. Од оних времена кад је требало бранити Републику Српску у рату, па током свих година њеног даљег развоја, МУП Републике Српске је увијек заузимао посебно мјесто у свијести наших грађана – нагласила је Цвијановићева.

 

Игра око формирања Савјета министара 

Подсјетивши на њену изјаву да за Републику Српску питање формирања новог Савјета министара није питање живота и смрти и да бошњачке политичке партије прецјењују важност тог питања кад је ријеч о СНСД, Цвијановићева је потврдила да то није питање живота и смрти за Републику Српску.

– То је тачно, и кад бих хтјела бити злонамјерна, онда бих рекла да ова игра око формирања Савјета министара управо потврђује све оно што ми о БиХ причамо и објашњавамо. БиХ је заробљеник једне националистичке сарајевске политике која не трпи ништа што је другачије. Њихова политичка филозофија подразумијева да они дефинишу своје политичке амбиције, а да их други, уз климање главом, испуњавају. У вишенационалним државама са јаким идентитетима конститутивних народа то баш и не иде тако – нагласила је предсједница Републике Српске у интервјуу Срни.

На питање да ли представници страних земаља који службују у БиХ више помажу или одмажу у процесима с којима се суочавамо и да се она често критички односи према оном што они кажу или раде, Цвијановићева је рекла да, нажалост, они често креирају црно-бијелу слику, па онда углавном и не виде да би један реалан и избалансиран приступ према потребама свих много тога могао да промијени у позитивном смислу.

– Ако сте прагматични, онда извлачите корист из оног што је реално могуће, а не губите године и деценије на оно што је у домену имагинације. Боље је правити много ситних корака и обезбиједити неко кретање него стајати закован у мјесту и чекати да направите скок који се никад неће десити – оцијенила је предсједница Српске.

Она је рекла да је нико не може убиједити да је више у интересу неке стране државе да у БиХ владају корекетни међуетнички односи него што је то у нашем интересу или да је њима важније него домаћим политичарима да раде на побољшању живота својих грађана.

На констатацију Срне да иако каже да формирање Савјета министара није питање живота и смрти, ипак сматра да од одуговлачења његовог формирања штету трпе и Република Српска и ФБиХ, али и БиХ у цјелини и да све то показује недостатак кредибилитиета и ауторитета државе, Цвијановићева је појаснила да је нормално да се након проведених избора конституишу органи власти да би они могли да извршавају своје обавезе у складу са очекивањима грађана.

– Нормално је и да у ситуацији кад су познати изборни побједници, а имате и потребну ‘математику’, да онда то и урадите, дефинишете правце дјеловања и почнете да радите свој посао. Наравно да у условима блокаде трпе грађани оба ентитета, али исто тако се срозава и углед саме БиХ. Осим тога, блокирани смо и на путу ка ЕУ и то, да апсурд буде већи, управо од оних који највише воле да причају о опредијељености ка ЕУ – нагласила је Цвијановићева.

 

Да је БиХ прагматична могла би да дође до кандидатског статуса 

На питање да ли је заиста реално да би, као што је рекла, БиХ управо могла искористити прилику и доћи до статуса кандидата сад кад ЕУ има и своје проблеме око Брегзита, избора за Европски парламент и добијања нове Европске комисије на јесен, Цвијановићева је рекла да мисли да је реално и да смо прагматични, то би окренули у своју корист.

– Прво, услови за добијање позитивног мишљења су, реално, минимални и своде се на одговоре на упитник и формирање Савјета министара. До 1. новембра у Европској комисији биће исти људи који нас добро познају и који су с нама активно радили претходних година. Осим тога, Делегација ЕУ у БиХ је активна у интеракцији са свим нивоима власти. И сви они, на неки начин, желе да заврше једну фазу свог посла који се односи и на нас у БиХ. Значи, све бисмо то могли претворити у нашу предност, да овдје има имало рационалности – оцијенила је предсједница Републике у интервјуу Срни.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ о Дану Републике, Цвијановићева је навела да је логика Републике Српске да нико никоме у БиХ не треба оспоравати оно што је саставни дио његовог идентитета, те да ће одлука Уставног суда бити испоштована, а Дан Републике заштићен.

„Задовољна сам исказаним јединством свих политичких партија. Закључак састанка са представницима политичких партија јесте да будемо јединствени по свим питањима важним за Републику Српску. Одлука Уставног суда БиХ биће испоштована, а биће заштићен и Дан Републике који је везан за историјске чињенице у погледу њеног настанка“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је питање апелација и оспоравања ове чињенице чисто политичке природе и нема никакве везе с тим да ли то некоме смета или не смета, већ је искључиво у функцији политичког обрачуна са Републиком Српском и то је јасно и онима који тај датум нападају и онима који га бране, и наставак је приче о оспоравању обиљежја Републике Српске.

Према њеним ријечима, суживот је могућ само онда кад нема оваквих или сличних међусобних оспоравања.

– То заиста мислим и поносна сам што ми у Републици Српској ни према коме не сијемо мржњу, али смо способни да се окупимо око оног што је за њу важно – истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у интервјуу Срни.

Архива