Вишковић: Наставићемо да славимо 9. јануар – Дан Републике

29.03.2019 Вијести

– Одлука Уставног суда БиХ нас неће спријечити да обиљежавамо 9. јануар – Дан Републике. По ко зна који пут овај суд оспорава наш празник и доноси политичке, а не правне одлуке – рекао је новинарима Вишковић.

Он је истакао да је одлуком Уствани суд БиХ нанио штету БиХ.

Вишковић је нагласио да је одлука Уставног суда БиХ темпирана баш у вријеме када је требало да буде формирана власт на нивоу БиХ.

– Изгледа да сада треба да се забављамо овим стварима у наредних пар мјесеци, а не да рјешавамо питања која су од интереса за грађане у БиХ. Наћемо начин у Влади и Народној скупштини да испоштујемо судску одлуку, али ћемо славити наш празник и грађани треба да се припреме за прославу и њихову вољу исказану на референдуму нећемо погазити – истакао је Вишковић.

Он каже да је једино Републици Српској стало до БиХ, за разлику од оних који се заклињу у БиХ, а све чине да је нестане.

– Уставни суд БиХ каже да не ускраћује Народној скупштини Републике Српске право да одреди Дан Републике. Уставни суд БиХ се позива на чланове Устава који говоре о дискриминацији и слободи избора, а када се покрене апелација за 1. март, онда је то легалан датум, иако сви у БиХ нису за његово обиљежавање – рекао је Вишковић.

Очито је, каже он, да у БиХ постоје двоструки аршини.

– Док у БиХ имамо овакву позицију у Уставном суду, односно два странца и могућност прегласавања, и који преузима и неке друге ингеренције, неће бити добро. Ово је озбиљан атак на Републику Српску, јер се у протеклом периоду ишло са укидањем химне Српске, грба, заставе и још су остали име и Дан Републике – подсјетио је Вишковић.

Он је нагласио да нико не жели да погледа историјске чињенице.

– Женевским и њујоршким принципима, који су били прије Дејтонског споразума и претходили формирању Уставног суда БиХ, било је признато право постојања Српске и речено је да се БиХ састоји од два ентитета који у БиХ уносе уставна и сва остала начела. БиХ и Уставни суд БиХ су формирани 1995. године, а Република Српска 1992. – подсјетио је премијер.

Према његовим ријечима, Република Српска је знала каква ће одлука бити и да је све смишљено.

– Жао нам је што добра воља из Српске, која је ишла у правцу бављена животним питањима, није препозната. Поново се враћамо политичким питањима, а испаштаће грађани. БиХ има пречих питања од рјешавања нефункционисања `Електропреноса БиХ`, до Управе за индиректно порезивање БиХ – рекао је Вишковић.

Уставни суд БиХ оспорио је Закон о Дану Републике Српске – 9. јануару, разматрајући захтјев за оцјену уставности Дана Републике Српске који је у јануару прошле године поднијело девет делегата Бошњака и Хрвата у Вијећу народа Српске.

Архива