Видаковић: Са Ханом разговарано о принципима нове реформске агенде

28.03.2019 Актуелно

– Разговор је био конструктиван, чула су се различита мишљења. Никаква изјава није потписана, нити је као таква презентована да је требамо потписивати – рекао је Видаковић новинарима.

Према његовим ријечима, представници СНСД-а потенцирали су тренутно најважније питање у БиХ, а то је формирање Савјета министара.

– Избори су иза нас, изборни резултати су ту и нови Савјет министара мора бити формиран у што краћем временском року – истакао је Видаковић, наводећи да је већ прекршен закон када је ријеч о роковима за формирање Савјета министара.

Он је подсјетио да СНСД, односно представници Републике Српске, траже оно што им по Уставу и закону припада у Савјету министара, а то су мјесто предсједавајућег и три министарска мјеста.

Изразивши наду да ће нови Савјет министара бити формиран у неком скоријем временском року јер је недопустиво да ова институција ради у техничком мандату, Видаковић је рекао да је на састанку са Ханом разговарано о принципима даљих социјалноекономских реформи које би требало да спроводе нови органи власти.

– Тренутно је само Влада Републике Српске формирана. Ни Савјет министара, ни власт на нивоу Федерације БиХ нису формирани. Сматрамо да Република Српска не треба да буде талац неформирања власти у ФБиХ и да Савјет министара не треба да чека како би што прије кренули у реформске процесе – рекао је Видаковић.

Он је нагласио да европски пут и формирање Савјета министара не могу бити условљени неким нереалним захтјевима.

– Знамо добро да се неће удовољити тим захтјевима – рекао је Видаковић.

Са Ханом су данас у Сарајеву разговарали представници 19 парламентарних странака у БиХ.

Архива