Додик: Са Србијом као једна држава

26.03.2019 Актуелно

Он је истакао да је највећа српска заједница ван Србије Република Српска.

– Везе Србије и Републике Српске су захваљујући и предсједник Србије Александар Вучићу толико побољшане да људи у Републици Српској заиста осјећају да је Србија њихова држава. Много смо помоћи добили од Србије, а најновијим програмом ће готово све општине у Републици Српској имати пројекте који ће се реализовати средствима Србије, што је веома важно и што се никада раније није десило – истакао је Додик.

О пресуди првом предсједнику Републике Српске

Пресуда Радовану Караџићу донијела је нову серију захтјева да се укине Република Српска. Додиј је поручио је тим је Република Српска настала вољом српског народа и да нико не може побити ту вољу.

– Републику Српску нико не може и не смије укинути. Харанга непријатеља Републике Српске да оспоре њено постојање и њено биће није ништа ново. Мислим да је права мјера да се ми више на то не осврћемо. Баш ме брига шта говоре Бошњаци или било ко други о томе. Република Српска искључиво зависи од нас, наше воље и наше способности да је изградимо економски и институционално јаком, а други који је не воле, они ће остати заробљени у тој својој мржњи. Чињеница да постоји Република Српска је најбољи одговор на њихову мржњу, и то све боља Република Српска, у којој се граде аутопутеви, болнице, фабрике и запошљавају људи – нагласио је Додик за Ало.

Сарадња са предсједником Србије

Додик посебно истиче добру сарадњу са предсједником Србије Александром Вучићем.

Истакао је да је Вучић прије свега показао да је државник и лидер који је у фокус ставио мир.

– За лидере није важно само да имају легитимну власт него и да разумију контекст и да су истрајни у спровођењу најбоље политике за народ. Вучић је човјек тог калибра. Разумије контекст боље од свих других, а истовремено је одлучан да брани српски народ где год он живи. Његова политика је политика мира и увек дијалогом ријешава политичке проблеме. Одлучност Вучића да брани слободу српског народа за мене је неупитна – рекао је он.

О формирању власти на нивоу БиХ

Српски члан Предсједништва оцјењује и да је БиХ „стерилна и нефункционална, са лошом перспективом“.

– Чињеница да се пет месеци опструише формирање власти на нивоу БиХ, и то од стране бошњачке политичке елите, говори да је њихов нагон за БиХ упитан. Бошњаци оспоравају право легитимно изабраних Срба да буду репрезенти српског националног интереса у заједничким институцијама. Наша политика је јасна и најјача у БиХ и то се Бошњацима не свиђа. Ово што они раде је њихово трагање како да нас ослабе. Ако се игнорише изборна воља српског народа, зашто бисмо ми давали дјелимино легитимитет и Председништву и било којем нивоу власти. Ови који сада сједе у име Срба у Савјету министара и заједниким органима ни претходно нису имали легалност да буду представници Срба, јер су били опозиција, а тек сада немају никакав легалитет – закључио је Додик за Ало.

Архива