Додик: ПДП ће наредне седмице дати коначан став о учешћу y власти на нивоу БиХ

26.03.2019 Актуелно

 

„Важно је да се окупимо и да се поставимо као одлучујући фактор у БиХ“, рекао је Додик новинарима након састанка делегација СНСД-а и ПДП-а у Бањалуци о учешћу ПДП-а у власти на нивоу БиХ.

Додик је рекао да је лидеру ПДП-а Браниславу Бореновићу понудио да буде министар у новом сазиву Савјету министара, али да је Бореновић искључио ту могућност.

„У Српској ПДП остаје опозиција“, рекао је Додик и додао да је консензус потребан када је ријеч о војној неутралности Српске.

Он је рекао да је са ПДП-ом договорено да се састају у континуитету и учествују у измјени Изборног закона БиХ, те да у вези са тим буде дефинисано да мандат припада странкама.

Додик је рекао да је разговарано да јавни сервис буде под парламентарним надзором, те је најавио да представници СНСД-а неће ући у формирања комисија у оба дома парламента БиХ, док год се не формира Савјет министара.

То значи, наводи Додик, да није формиран ни Представнички дом ни Дом народа Парламентаре скупштине БиХ.

„Већ од мјесеца априла СНСД ће промијенити своју политику учешћа у власти на нивоу БиХ, ако не буде формиран Савјет министара БиХ“, рекао је Додик и додао да је непотребно одуговлачење са формирањем Савјета.

Подсјетио је да за два дана у Сарајево долази европски комесар за проширење Јоханес Хан са којим ће разговарати чланови Предсједништва БиХ.

Он је рекао да је за сада немогуће да буде потписана изјава договорена од свих политичких партија, јер је, као је навео, било мало времена да се ради на изради тог заједничког документа.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је разговор са СНСД-ом значајан за демократију Српске и БиХ, те да је тиме показана политичка зрелост.

Он је рекао да је одбио понуду СНСД да буде министар у Савјету министара.

„То сам одбацио јер није све у позицијама и функцијама већ и до политике и неког будућег дјеловања у интересу свих грађана“, рекао је Бореновић.

Он је додао да је потребан широк консензус око доношења Изборног закона који ће онемогућити било коју изборну манипулацију и превару, те да је важно покушати ријешити проблеме функционисања јавних медија и увести више реда када је ријеч о раду и ђеловању странака.

„И власт и опозиција су свјесни да одлуке од кључног интереса за све у Српској треба усаглашавати на нивоу заједничких институција“, рекао је Бореновић.

Архива