Цвијановић: Све је проблематично у БиХ

01.03.2019 Актуелно

– Чињеница да се 1. март обиљежава у Федерација БиХ није ништа ново, али исти је и однос људи из Републике Српске. Српски народ уопште не може да препозна било шта добро у том 1. марту. Увијек је то асоцијација на тешко страдање које је дошло након тога, чин убиства, нетрпељивост према ономе што су симболи, ознаке и обичаји једног народа са којим остали народи треба да живе заједно у оквиру БиХ – рекла је Цвијановићева новинарима током посјете Зворнику.

Она је указала на чињеницу да у БиХ није могућ ни договор о празницима који би ушли у евентуално неки закон о празницима и који би значили окупљање бар око обиљежавања важних датума и прослава.

– И то показује да у БиХ нема љепила које људе држи заједно и умјесто да се покушамо вратити неким бар напорима да успоставимо одређена партнерства, чини ми се да многи управо настоје да нас овдје још више одмакну једне од других, било да је ријеч о одређеним странцима који то упорно раде, или је резултати скученог приступа које показује Сарајево у цјелини, а политичко Сарајево посебно – нетрпељивост према свима другима – оцијенила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, та нетрпељивост дефинитивно постоји према Републици Српској, али чак и према појединим дијеловима ФБиХ у оквиру које политичко Сарајево функционише.

– Нисам забринута због тога, али јесам због чињенице да не постоји свијест да се одређене ствари морају поправљати и да се морамо боље разумијевати – навела је Цвијановићева.

Предсједница Републике Српске је указала на бројне нападе које је Република Српска претрпјела због 9. јануара – Дана Републике Српске.

– То је дефинитивно дан који значи почетак формирања Републике Српске, а на тај датум су се окомили и политичко Сарајево и странци, превасходно због тога што је то доказ да је Република Српска настала прије рата и функционисала, а онда је била верификована и међународно призната међународно Дејтонским споразумом – рекла је Цвијановићева.

Она истиче да ове чињенице никако не трпе политичко Сарајево, бошњачка политика и поједини странци.

– Они би жељели да кажу како је све настало Дејтонским споразумом, оним у који се они заклињу али упорно га руше, крње, мијењају надлежности, отимају од Републике Српске – каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, посебно је разочарава приступ странаца, представника међународне заједнице.

– Они без имао стида упорно одлазе и обиљежавају као неки дан државности или независности тај 1. март, а знају да га пола земље не прихвата јер у том датуму види смрт, крв, убијање, мрак, тргање застава и нетрпељивост према једном народ – оцијенила је Цвијановићева.

Оцјењујући да они на тај начин показују не само своју лицемјерност, него и свој однос по којем их је баш брига како се осјећа половина БиХ, Цвијановићева је ракла да странци на тај начин промовишу оно што дефинитивно јесу политички циљеви бошњачке политике.

– Много је димензија смјештено у 1. март, за Републику Српску непостојећи празник и датум који асоцира на страдања – каже предсједница Српске.

Архива