Цвијановић: Фокус на јачању привреде и повећању броја запослених

18.03.2019 Актуелно

 

Предуслов за то је институционална и политичка стабилност, поручено је са састанка.

Раст БДП-а, који износи око 3,5 одсто на годишњем нивоу је задовољавајући и солидна основа, али циљ је раст од 4,5 до 6 одсто, што би онда директно могли да осјете и грађани, кроз повећање животног стандарда, истакла је предсједница Цвијановић. Приоритет ће , каже, бити отварање нових радних мјеста у реалном сектору и повећање плата радницима у овој области.

– Сада, кроз ова повећања која се су десила у јавном сектору, када су у питању одређене буџетске категорије, прави се претпоставка да у наредном периоду, у договору са социјалним партнерима, буду повећане плате и у привреди-рекла је предсједница Српске.
Цвијановићева подсјећа да су, у претходном периоду, повећањем неопорезивог дијела, плате расле свим радницима, а почетком године повећаване су запосленима у просвјети и полицији за осам, односно 10 одсто. Расле су и пензије, редовним усклађивањем, за око два одсто, а укупно за 20 одсто у посљедњих нешто више од пет година. Уз даљи раст плата, велика пажња биће посвећена и јачању демографске слике Српске, истакла је предсједница Цвијановић.
– Наравно да смо изразили забринутост, с обзиром да постоји велики одлив становништва, али исто тако, ово је прилика да се анализирају одређене мјере, које постоје кад је у питању Република Српска. Дакле, када је у питању и помоћ породици и породиљама, студентима, млађој популацији, али остаје обавеза да се то развија и у наредном периоду – истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о инфраструктурним плановима у наредном периоду, приоритет ће бити градња путева и ауто-путева, хидроцентрала и магистралног гасовода кроз Српску, а потом и секундарног гасовода према локалним заједницама, каже Цвијановићева.
– То ће бити велики пројекат, које ће свакако и мобилисати вијело друштво, али и стварати претпоставке за бољу привреду и за све оно што намјеравамо да радимо на будућем плану – додала је она.

Састанак у Палати Републике организован је уочи првих 100 дана рада нове владе, а сви учесници изразили су задовољоство досадашњом сарадњом и оствареним резултатима. Истичу да су сви планирани закони у претходном периоду и усвојени и да Скупштина и Влада раде планираном динамиком. Учесници састанка очекују и да брзо буде постигнут договор о конституисању власти на нивоу БиХ, како би могли да буду реализовани и они пројекти, који директно зависе од институција БиХ.

Архива